latinica  ћирилица
12/07/2018 |  16:32 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Више од пет милиона КМ за програме запошљавања нових радника

Више од пет милиона марака суфицита Завода за запошљавање биће уложено у програме запошљавања нових радника. То ће омогућити измјена Акционог плана за 2018. годину, коју је усвојила Влада Републике Српске. План је да на овај начин буде запослено додатних 970 лица по различитим пројектима.

Око 5.100.000 марака суфицита Завода за запошљавање биће уложено у више пројеката подршке запошљавања и самозапошљавања борачких категорија, циљних категорија у привреди и приправника.

На тај начин Српска би требало да добије додатних 970 новозапослених. Ово ће омогућити измјена Одлуке о Акционом плану запошљавања за ову годину, коју је усвојила Влада.

Ово су програми од којих ће Република Српска имати вишеструку корист, сматра премијерка Жељка Цвијановић.

"Мислим да су ово добри програми. Ми смо годишње стављали око 15 – 16 милиона на располагање, и то се Српској враћа вишеструко кроз повећање броја запослених", истакла је Цвијановићева.

С обзиром на услове пословања, финансијски подстицај добро дође, сматра пословна заједница. У Привредној комори инсистирају на више средстава у реалном сектору.

"Оно на чему инсистирамо јесте да подстицаји буду током цијеле године, а не само кад су рокови", каже Владимир Благојевић из Привредне коморе Републике Српске.

У Унији удружења послодаваца, мишљења су да би пројекте запошљавања требало још унаприједити, како би била избјегнута било каква малверзација са средствима, која се добију од Владе.

По њима програме самозапошљавања треба замијенити другим пројектима.

"Ми смо за замјену за тај пројекат договорили регресно враћање пореза и доприноса", наглашава Саша Тривић из Уније удружења послодаваца.

Измјеном Одлуке о усвајању Акционог плана запошљавања у Српској за 2018. годину обезбијеђено је више од 21 милион 770 хиљада марака.