latinica  ћирилица
12/07/2018 |  18:03 ⇒ 19:36 | Аутор: СРНА

Није дата сагласност на дијелове Декларације о ратним злочинима

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица у изјашњењу на нацрт Заједничке декларације о ратним злочинима изразило је неслагање због недовољно појашњених формулација, прије свега, на признавање и поштовање пресуда међународних и домаћих судова у вези са ратним злочинима и другим окрутним кривичним дјелима.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Упркос изнесеном мишљењу Републичког центра, Декларација о ратним злочинима потписана је у Лондону без уважавања овог става.

Када је ријеч о признању и поштовању пресуда, из Републичког центра је појашњено да је, како пред међународним тако и пред домаћим правосуђем, кривична одговорност индивидуална те самим тим не постоји потреба да државе посебном декларацијом признају ове пресуде.

"С тога не постоји ниједан ваљан разлог због чега би се овако нешто деклративно морало потписивати, осим што постоји оправдана бојазан наметања колективне кривице", упозорено је из Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Из Републичког центра су истакли да у вези са свим наведеним нису сагласни са претходно образложеним дијеловима Декларације о ратним злочинима.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић је прије два дана на самиту у Лондону, према овлаштењима Предсједништва БиХ, потписао Декларацију о ратним злочинима.

Из кабинета члана Предсједништва БиХ из Републике Српске данас тврде да су "првобитни текстови декларација мијењани све док нису испоштовани захтјеви свих земаља учесница, укључујући и ставове из Републике Српске".

"У Декларацији о ратним злочинима избрисан је дио у вези са симболима, што је била сугестија Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица", наглашава се у саопштењу.

У саопштењу из кабинета српског члана Предсједништва БиХ није наведено зашто није уважено мишљење Републичког центра које је изричито нагласило да није сагласно са напријед образложеним дијеловима Декларације о ратним злочинима.