latinica  ћирилица
12/07/2018 |  20:05 | Аутор: СРНА

Захарова: Протјеривање дипломата ће покварити билатералне односе

Протјеривање руских дипломата из Грчке поквариће билатералне односе и изазваће контрамјере, изјавила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Марија Захарова  (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов) -
Марија Захарова (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов)

Она је рекла да Москва увијек полази од тога да такви развоји догађаја, као што су протјеривања дипломата, доносе посљедице и не доприносе билатералним односима.

"Претпостављамо да билатерални односи имају засебну вриједност, јер ту не говоримо о виртуалној вези, већ о практичној сарадњи која иде у корист народа обје земље", истакла је Захарова.

Грчки дневни лист "Катимерини" јуче је, позивајући се на дипломатске изворе, јавио да је Атина одлучила да протјера двојицу руских дипломата и још двојици да забрани улазак у земљу.

У извјештају се наводи да грчке власти руске дипломате оптужују за мијешање у унутрашња питања и угрожавање националне безбједности, пренио је ТАСС.

Дипломатски извори наводе да одлука Атине, наводно, представља "одговор на бројне добро координисане кораке са циљем повећања руског утицаја у Грчкој".

Међутим, исти дипломатски извори су нагласили да Грчка и даље жели да одржи добре односе са Русијом, успостави пријатељство између два народа, као и сарадњу између власти двије земље.