latinica  ћирилица
12/07/2018 |  20:46 ⇒ 13/07/2018 | 10:55 | Аутор: РТРС

Шпирић: Срби о НАТО-у говоре са грчом и горчином

Бакир Изетбеговић супротставља Милорада Додика и НАТО, али заборавља да Срби о том савезу говоре са грчом и горчином - ово је за Дневник плус изјавио потпредсјендик СНСД-а и посланик те странке у Представничком дому Парламента БиХ, Никола Шпирић, уз оцјену да је то примјер политичког аутизма, али и да присуство бх. делегације на самиту НАТО-а у Бриселу много говори о Босни и Херцеговини.

Шпирић сматра да би Изетбеговић, уколико жели добре заједничке односе о овом питању, због званичног става Републике Српске требао да остане неутралан. Истовремено, истиче, љуте га представници Савеза за промјене.

"Али је добро да је схватио да без Милорада Додика, Срба и Републике Српске нема става БиХ. На крају крајева, мислим да би било добро, ако се говори о НАТО савезу да имамо референдум, да видимо шта мисле конститутивни народи, ако БиХ жели да изграђује суживот у наредном периоду, добро је да је он послао ту поруку, али је рекао и да је БиХ компликована и да је треба поједноставити.  Рекао и је помозите нам да направимо унитарну БиХ, а иза леђа му сједи господин Црнадак и немамо оглашавање Младена Иванића српског члана Предсједништва", рекао је Шпирић.

Говорећи о предаји списка њемачком Тужилаштву са именима 22.000 Срба који се доводе у везу са наводним геноцидом у Сребреници, Шпирић је истакао да онај ко озбиљније прати наступе бошњачких политичара, па и НВО сектора, може да закључи да се не бирају средста како би се подигла национална реторика са намјером да се ангажује што је могућа снажнија бошњачка пропаганда која је усмјерена према Србима и Републици Српској.

"Свједоци смо наступа више пута оптуженог, а никада до краја правно процесуираног Насера Орића за злочине над Србима, који лаже да ће рата бити много прије него што нормални људи очекују. Имате наравно и предсједницу Удружења 'Мајке Сребренице' Муниру Субашић која је у истом тренутку име Удружења предала захвалницу или признање Савезном тужиоцу Савезне Републике Њемачке и предала му списак од 22.000 Срба који су живјели у Подрињу. Дакле, то су људи који су се бавили својим послом, куварице, чистачице, медицински сестре, људи који су били у позадини", навео је Шпирић.

Он истиче да циљ свега тога јесте да се подигну националне тензије и да се што је могуће више хомогенизује бошњачко тијело, али и да се пошаље једна пријетећа порука Србима и Републици Српској.

"Заправо, оно што је најбитније у томе свему јесте да се том поруком покушава очистити Подриње од Срба и обезбиједи 'зелена трансверзала' , о чему се говори већ неколико десетина година. Дакле да се Сарајево веже просторно са Санџаком", нагласио је Шпирић.

Шпирић каже да је најтрагичније то што је тај списак од 22.000 Срба из Подриња је сачинила власт СДС-а под снажним притиском међународне заједнице.

"Нажалост. они су данас побјегли у мишију рупу. Нити ријечи охрабрења према тим људима нисмо чули. Заправо ради се о једној снажној бошњачкој пропаганди под мотом борбе за истину и правду. Ту нема истине, нити има правде", рекао је Шпирић.

Комплетно гостовање погледајте и на сљедећем линку.