latinica  ћирилица
13/07/2018 |  09:25 | Аутор: СРНА

Тајланд - Планирали да остану само један сат у пећини

Дванаест дјечака и њихов фудбалски тренер који су спасени из поплављене пећине на сјеверу Тајланда планирали су да истражују комплекс само један сат, али се ниво воде подигао и задржао их дуже од двије седмице под земљом, изјавио је отац једног дјечака.
Спашавање дјечака на Тајланду (фото:twitter.com) -
Спашавање дјечака на Тајланду (фото:twitter.com)

Свих 12 дјечака и тренер спасени су у драматичној тродневној операцији коју су обавили припадници тајландске морнаричке једице "Фоке" и међународни тим стручњака за роњење и пећине.

Млади фудбалери отишли су са тренером у пећину Там Луанг на брзи излет послије тренинга 23. јуна, али је изненада пала киша.

"Рекао ми је да су отишли на игру у пећину чим су завршили тренинг. Мислили су да ће то трајати само један сат. Док су били у пећини, пала је киша, вода је почела да тече и сви су морали да пожуре", изјавио је Банпот Конрнкам, отац 13-годишњег капитена тима "Дивљи вепрови".

Двојица британских ронилаца пронашла су дјечаке 2. јула у мрачном и поплављеном удубљењу, четири километра у дубини пећине.

Многи у Тајланду сматрају да је тренер Екапол Чантавонг заслужан што су дјечаци били безбједни до доласка спасилаца.

"Само су сједили у тишини и нису радили ништа јер је било мрачно. Када су били гладни, тренер Ек би укључио лампу и обасјао сталактите изнад", рекао је Банпот, преносећи причу свог сина, који се са осталима успјешно опоравља у болници.

Група је преживјела пијући воду која је капала са сталактита и из зидова пећине, рекли су спасиоци.

Џон Волантен, један од британских ронилаца који су нашли дјечаке, рекао је скромно по доласку у Лондон да спасиоци нису хероји јер су њихове акције добро испланиране.

"Оно што ми радимо је веома прорачунато. Све је веома мирно. Желио бих да укажем на међународни тим и тајландске `Фоке`", рекао је Волантен. Он је био прва особа која је разговарала са дјечацима када су пронађени.

Премијер Прајут Чан Оча рекао је да ће чланови међународног спасилачког тима у знак захвалности добити "тајландске елитне картице" у вриједности од 15.000 долара и петогодишње тајландске визе.