latinica  ћирилица
13/07/2018 |  10:47 ⇒ 11:31 | Аутор: СРНА

Кецмановић: Не може се створити нова реалност у подијељеној БиХ

Професор Ненад Кецмановић оцијенио је да је покушај експерата Ције, Стејт департмента, Пентагона и специјалних служби широм свијета да промјеном свијести, обликовањем перцепције, преусмјеравањем емоција, односно социјалним инжењерингом створе нову реалност у БиХ - реалан колико и све друго што они чине у БиХ.
Ненад Кецмановић - Фото: СРНА
Ненад КецмановићФото: СРНА

"Вјеровање да се социјалним инжењерингом може створити нова реалност у БиХ је реално таман толико да САД у БиХ час штите своју националну безбједност, час шире мултикултурализам, час извозе демократију и људска права, час обуздавају малигни утицај Русије", навео је Кецмановић за "Политику".

Он је нагласио да је ароганција суперсиле у томе што мисли да све може и да јој је све дозвољено.

"/Бивши амерички државни секретар/ Мадлен Олбрајт је говорила: `Ми имамо морално право да бомбардујемо, јер ми смо САД`, а неименовани функционер у Бушовој администрацији: `Ми смо сада империја и када дјелујемо стварамо сопствену реалност. И док ви изучавате реалност, ми ћемо поново дјеловати и створити друге, нове реалности", истакао је Кецмановић.

Он је нагласио да је конгресмен Дејн Рорабакер недавно је на извјештај америчког дипломате Метјуа Палмера, који је у априлу посјетио БиХ, дао непримјећен и антологијски коментар: "Чини ми се паклено тежак задатак да људе у БиХ окупимо да раде заједно, ако ми не можемо видјети разлике међу њима, а они их тако снажно осјећају".

Кецмановић је нагласио да Рорабакер можда не би знао БиХ ни да пронађе на мапи, али је из непродуктивне ментре коју слуша већ деценијама "о сличностима и блискостима три народа у БиХ које завађају зли локални политичари, а САД треба да их уједине" извео закључак сасвим супротан оном Палмеровом, а то је да је у "БиХ паклено тешко нешто промијенити".