latinica  ћирилица
13/07/2018 |  11:12 ⇒ 19:39 | Аутор: СРНА

Кошарац: Велика и неопростива грешка Младена Иванића

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац поручио је да Република Српска никада неће признати да је над Бошњацима у Сребреници почињен геноцид, нити ће икада дозволити да се српском народу припише било какав облик колективне кривице за рат и страдања у протеклом рату у БиХ.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

"Велика је и неопростива грешка српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића што је дао сагласност предсједавајућем Савјета министара Денису Звиздићу да на самиту у Лондону потпише Декларацију о ратним злочинима", изјавио је Кошарац Срни.

Према његовим ријечима, у тој декларацији земље чланице Берлинског процеса позивају се да признају пресуде међународних и домаћих правосудних институција, што је за Републику Српску апсолутно неприхватљиво.

"Текст те декларације много личи на текст британске Резолуције о наводном геноциду у Сребреници, који је прије три године одбијен у Савјету безбједности УН јер је Русија гласала против. Сада су Британци, у суштини, поново покушали да добију исту ствар, овога пута уз одборење Младена Иванића, који је скандалозно игнорисао негативно мишљење институција Републике Српске о Декларацији о ратним злочинима", нагласио је Кошарац.

Кошарац је подржао ставове Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, наглашавајући да српски представници у заједничким институцијама у Сарајеву не смију да дозволе да се Декларација о ратним злочинима, коју је Звиздић потписао у Лондону, ратификује у парламенту БиХ.

"Надам се да Младен Иванић никада више неће бити у прилици да одлучује о сагласности за потписивање оваквих докумената, посебно када их предлажу Британци. Иванић никада ништа није хтио, нити смио да одбије Британцима", закључио је Кошарац.