latinica  ћирилица
13/07/2018 |  15:45 ⇒ 15:46 | Аутор: СРНА

Легија и остали припадници ЈСО ослобођени оптужби за побуну

Специјални суд у Београду ослободио је седморицу припадника Јединице за специјалне операције /ЈСО/ оптужби да су 2001. године извели оружану побуну.
Специјални суд у Београду - Фото: ТАНЈУГ
Специјални суд у БеоградуФото: ТАНЈУГ

На првостепену пресуду Тужилаштво за организовани криминал има право жалбе.

Оптужби су ослобођени некадашњи команданти ЈСО Милорад Улемек Легија и Звездан Јовановић, као и припадници Јединице Мића Петраковић, Драгослав Крсмановић, Веселин Лечић, Драгиша Родић и Владимир Потић, преносе београдски медији.

Улемек по сопственој жељи није привођен на објаву пресуде из затвора у Пожаревцу, гдје служи казну од 40 година затвора због низа кривичних дјела, међу којима је убиство премијера Зорана Ђинђића, док је Јовановић, који такође служи казну од 40 година затвора на коју је осуђен као непосредни извршилац убиства Ђинђића, присуствовао.

Остали оптужени бране се са слободе.

Поступак против Душана Маричића Гумара, који служи казну затвора у Пожаревцу, а који је у вријеме побуне био командант Јединице, раздвојен је јер је медицинским вјештачењем зимус оцијењено да није способан да прати суђење.

Тужилаштво терети оптужене да су од 9. до 17. новембра 2001. године отказали послушност команди, повукли своје припаднике у центар у Кули, прекинули комуникације са командом и у више наврата одбили захтјеве начелника ресора, министра унутрашњих послова и премијера Зорана Ђинђића, да прекину са побуном.

Истовремено, оперативни дио Јединице је борбеним возилима и наоружаним људством у два наврата блокирао ауто-пут.

На тај начин је, како се наводи у оптужници, врло јасно исказана спремност Јединице за примјену насиља уколико се не прихвате њени ултимативни захтјеви за смјену тадашњег министра полиције Душана Михајловића, начелника ресора Државне безбједности Горана Петровића и његовог замјеника Зорана Мијатовића.

У оптужници се наводи да су таквим поступањем Јединице непосредно били угрожени безбједност и уставни поредак земље.

Протест ЈСО је прекинут након што су Петровић и Мијатовић поднијели оставке, док министар Михајловић то није учинио.

Оптужени су у својим одбранама негирали побуну тврдећи да су исказали протест због тога што су их обманули надређени, јер су припадинци Јединице ухапсили браћу Бановић, који су потом изручени Трибуналу у Хагу, иако је постојао договор да се припадници ЈСО не ангажују за привођење хашких оптуженика.

Командантима ЈСО је наводно речено да је ријеч о опасним криминалцима који ће пружати отпор и да нико није помињао Хашки трибунал, али се испоставило другачије.

Тадашњи челници ДБ-а Горан Петровић и Зоран Мијатовић су одбили да причају са Јединицом која је била у саставу Државне безбједности, што је резултирало незадовољством.

Изрицању пресуде присуствовао је и предсједник Српске радикалне стране Војислав Шешељ, који је пред изрицање пресуде рекао новинарима да очекује ослобађајућу пресуду.