latinica  ћирилица
13/07/2018 |  15:59 | Аутор: РТРС

ФСРС: Прва лига остаје са 10 клубова!

Извршни одбор Фудбалског савеза Републике Српске донио је одлуку да смањи број клубова у Првој лиги Републике Српске како би повећао квалитет такмичења. Одлука је донесена годину дана унапријед. Од сезоне 2019/2020. у елитном такмичењу ФСРС умјесто досадашњих 12 клубова у такмичењу ће бити 10, а првенство ће се одвијати по трокружном систему.
Фудбалски савез Републике Српске - Фото: РТРС
Фудбалски савез Републике СрпскеФото: РТРС

Нова сезона Прве лиге Републике Српске почиње 11. августа ове године и играће се по досадашњем систему, 22 кола, па плеј оф и плеј аут (10 кола). Клубови су обавезни да током цијелог тока трајања првенствене или куп утакмице наступају са једним играчем узраста до 21. године.


Извршни одбор је утврдио саставе Прве, Других и Регионалних лига ФСРС за такмичарску сезону 2018/2019. Одлучено је да умјесто Напретка из Доњег Шепка ( клуб се угасио) у Другој лиги РС група Исток игра Младост из Рогатице.


У Регионалној лиги РС, група Запад, која ће од сезоне 2019/2020 бити скраћена са 16 на 14 клубова, у лиги је остао Напријед из Бањалуке, пошто шампион и три клуба из Подручне лиге Градишка нису жељели да иду у виши ранг такмичења.


Извршни одбор ФСРС потврдио је одлуке Првостепене и Другостепене надлежне комисије, који је члану Регионалне лиге РС група Исток, Радничком из Каракаја (Зворник) одузео три бода због шверцовања играча и он ће у нижи ранг такмичења док ће у лиги остати БСК Лединци (Бјељина).

Фудбалска влада РС такође донијела је одлуку да нови селектор репрезентације ФСРС до 15 година буде Игор Јанковић умјесто Дениса Малешевића који не посједује прописану лиценцу за рад са младим фудбалерима.


Усвојен је и Извјештај Комисије за преглед стадиона о извршеној инспекцији. Од 73 прегледана стадиона седам клубова није добило дозволу за играње али им је остављен рок до првог августа да почну са отклањањем недостатака.

Сједница Извршног одбора почела је минутом шутње за Миленка Тамбића из Приједора, члана Такмичарске комисије ФСРС који је изненада преминуо између двије сједнице. На приједлог ПФС Приједор у комисију је именован Миле Мандић из Козарске Дубице.