latinica  ћирилица
13/07/2018 |  17:41 ⇒ 17:42 | Аутор: СРНА

Одржан трећи састанак Савјета за стабилизацију и придруживање

Савјет за стабилизацију и придруживање констатиовао је данас у Бриселу напредак БиХ у процесу европских интеграција након подношења захтјева за чланство у ЕУ у фебруару 2016. године, као и напредак у провођењу Закључака Савјета из септембра 2016. године којима се Европска комисија позива да достави мишљење о основаности захтјева који је поднијела БиХ.
Брисел (Фото:.phone-travel.com) -
Брисел (Фото:.phone-travel.com)

Из Савјета министара је саопштено да су на данашњем састанку званичници ЕУ и БиХ размотрили напредак у кључним политичким, економским и правним критеријима те провођење реформске агенде.

Састанку на којем је поновљена европска перспектива БиХ као јединствене и суверене земље присуствовали су предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић, министар финансија и трезора Вјекослав Беванда и министар спољних послова Игор Црнадак.

Савјет за стабилизацију и придруживање поздравило је успостављање механизма координације о питањима у вези са ЕУ и израду и предају одговора на Упитник Европске комисије као кључне активности у процесу интеграције у ЕУ.

Истакнуто је да је у протеклом периоду усвојен и низ стратегија, чиме су показани кредибилитет и јасна опредијељеност свих институција БиХ да европске интеграције остају основни циљ земље.

Савјет за стабилизацију и придруживање поздравио је иницијативу БиХ за рјешавање питања борбе против тероризма и наставак активности у спречавању и борби против радикализације, као и скидање са "сиве листе" ФАТФ-а у склопу борбе против финансирања тероризма.

Када је ријеч о ситуацији са мигрантима, на данашњем састанку Савјета за стабилизацију и придруживање поновљена је важност појачане сарадње са ЕУ и сусједним земљама у питањима управљања границама и побољшања сарадње између безбједносних агенција у БиХ.

Стратешко опредјељење за наставак интеграције БиХ у ЕУ је потврђено и у Стратегији спољне политике БиХ за период 2018-2023. године коју је усвојило Предсједништво БиХ.

Савјет за стабилизацију и придруживање позвао је и на континуирано усклађивање с декларацијама ЕУ и одлукама Савјета у вези с спољном и безбједносном политиком.

Звиздић се у обраћању осврнуо на посвећеност БиХ испуњавању обавеза из препорука за приоритетна подручја која су обухваћена политиком проширења, а то су владавина права, реформа јавне управе, људска права и темељне слободе, борба против корупције, борба против организоваог криминала и тероризма, као и економско управљање и конкурентност.

Говорећи о актуелној мигрантској ситуацији, Звиздић је рекао да се интензивно ради на подизању капацитета за управљање миграцијама, а нарочито у дијелу који се бави радом с рањивим групама. У том смислу, БиХ ради на успостављању механизма за враћање илегалних миграната у складу са стандардима и политикама ЕУ.

Он је рекао и да радује чињеница да БиХ учествује у механизмима и програмима сарадње са институцијама и агенцијама Европске уније, као што је програм са Фронтексом у циљу јачања сарадње и партнерских односа ради изналажења заједничких одговора на ово питање које је истински глобалног карактера, и као такво захтијева тијесну и координирану сарадњу.

"За БиХ је од виталног значаја да прије краја мандата овог састава Европске комисије, у духу теме проширења и охрабрујућих порука и сигнала које добијамо из ЕУ, обезбиједимо наредну етапу у процесу европских интеграција", рекао је Звиздић.

Предсједавајући Савејта министара је указао да постоји подршка грађана БиХ с обзиром да више од 75 одсто испитаних на цијелој територији земље жели чланство у ЕУ.