latinica  ћирилица
13/07/2018 |  17:45 ⇒ 18:03 | Аутор: СРНА

Трамп: Не уводити "рестрикције" на могућност потписивања споразума

Предсједник САД Доналд Трамп упозорио је британског премијера Терезу Меј да не уводи никакве "рестрикције" на могућност Велике Британије да постигне споразум о трговини са Америком након "Брегзита", јавили су британски медији.

Он је на заједничкој конференцији за новинаре са Мејовом у сједишту британског премијера у Чекерсу у близини Лондона рекао да током интервјуа за британски лист "Сан" није критиковао Мејову, упркос тврдњама да ће посљедњи приједлози о "Брегзиту" да "убију" могућност споразума о трговини у будућности.

Трамп се извинио Мејовој због навода британског листа, тврдећи да су у питању "лажне вијести", јер лист није пренио и позитивне изјаве о њој, али је британски премијер изјавила да амерички предсједник не треба да брине због тога, јер су то "само медији".

Предсједник САД изјавио је и то да је од Мејове добио гаранције да ће бити могуће потписати споразум о слободној трговини између Лондона и Вашингтона, чак и ако Британија усвоји правила ЕУ о стандардима везаним за робу и храну.

"Једина ствар коју тражим од Терезе јесте да осигура могућност трговине без рестрикција. Након разговора са премијером вјерујем да је то апсолутно могуће", изјавио је Трамп.

Трамп је признао да је својевремено изјавио да би бивши британски министар спољних послова Борис Џонсон био сјајан премијер Велике Британије, али је нагласио да то никако није била критика Мејовој.

Амерички предсједник похвалио је Мејову, рекавши да је она "изузетна жена" и да обавља "сјајан посао", као и то да је тежак преговарач, а у исто вријеме и "веома паметна и одлучна особа", јавио је "Политико".

"Ова сјајна жена овдје ради фантастичан посао", закључио је Трамп.

Мејова је истакла да њен најновији приједлог о "Брегзиту" неће блокирати постизање споразума о трговини са САД.

"Неће бити ограничења када се ради о могућности постизања трговинских споразума са остатком свијета", рекла је Мејова.