latinica  ћирилица
13/07/2018 |  18:36 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Начелник Рудог изгубио подршку одборника

Промјене у локалном парламенту у Рудом, започете су током јуна, а однедавно начелник ове општине Рато Рајак изгубио је подршку одборника. Скупштинска већина окупила се око СНСД-а.

Губитак подршке скупштинске већини није тема по вољи начелника Рудог. Побринуо се да наша екипа угаси камеру и дословно је истјерао из кабинета у којем је дуже од деценије.

Ипак, успјели смо забиљежити Рајаков одговор на питање како ће општинска управа функционисати без подршке скупштине: "Нећемо разговарати никако, нема то смисла, питајте ме за хидроцентралу, за границе,... ајде, микрофон тамо, довиђења."

Гро проблема у Руђанској власти, узроковано је бахатошћу начелника, каже Горан Ћувиза из Уједињене Српске, посљедњи од одборника који су се супроставили Рајаку.

- Опозиција није могла доћи до ријечи, ја сам био у власти, знам како је. Како ће сада функционисати, да ли ће потписивати скупштинске одлуке, не знам , каже Ћувиза.

- Људи су их напустили, не бих улазио у разлоге, то би требало питати те људе, додаје НДП-ов Велибор Ћировић, предсједник СО Рудо.

Именовање Ћировића за предсједника СО једна је од првих одлука скупштинске већине, али и смањење плате и начелнику, његовом замјенику као и предсједнику општинске скупштине.

Законодавна власт покушаће сарадњу са начелником и, како кажу, деблокирати сарадњу са Владом РС, која је кажу, улагала и током Рајаковог мандата.

- Владине инвестиције су реконструкција пута Увац – Добрун, изградња станице полиције, реконструкција Дома здравља, набраја Милко Чолаковић, предсједавајући Клуба одборника СНСД у СО Рудо.

Да варош на тромеђи РС, Србије и Црне Горе није без развојног потенцијала, али да изостаје иницијатива, пројекти, тврде и грађани.

Мада се у буџет општине Рудо средства не приливају из реалног сектора, јер привреда је готово замрла, новац пристиже по основу накнаде за потопљено земљиште. Но капиталне инвестиције сведене су, тврде одборници, на асфалтирање путева, којим Руђани, нажалост, углавном одлазе.