latinica  ћирилица
14/07/2018 |  10:14 ⇒ 17:52 | Аутор: СРНА

Кроз програм јавних инвестиција Влада улаже 850.000 КМ у Билећу

Влада Републике Српске током ове године у општину Билећа улаже 850.000 КМ кроз програм јавних инвестиција. Одоборени пројекти и пројекти предложени за одобравање у овој години, између осталих, су изградња водовода у селу Баљци, те неколико пројеката изградње и реконструкције локалне путне инфраструктуре, речено је Срни у Влади Српске.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Билећа обухваћена је и пројектом изградње Хидроелектране "Дабар" који ће се реализовати у наредном периоду и представља један од најважнијих енергетских објеката у систему "Горњи хоризонти", те спада у ред највећих инвестиционих пројеката у регону.

Хидроелектране на Требишњици и Хидроелектрана "Дабар" недавно су расписали међународни јавни позив за финансирање и изградњу ХЕ "Дабар" по систему "кључ у руке", вриједан око 400 милиона КМ.

Према подацима Владе, од 2006. године до данас по различитим програмима, из Развојног програма и из Буџета Српске, у Билећу је уложено око 38 милиона КМ а, поред подршке Владе, кроз кредите Инвестиционо-развојне банке Републике Српске пласирано је око 13,4 милиона КМ.

"Из средстава Економско-социјалне компоненте Развојног програма Српске за пројекте који се реализују на територији општине Билећа, Влада је одобрила око 3,7 милиона КМ, од чега 2,35 милиона КМ за пројекат реконструкције канализационог система и изградње система за третман отпадних вода. Кроз пројекат `Водовод и канализација` у претходном периоду уложено је додатних 1,8 милиона КМ", речено је Срни у Влади Српске.

У сарадњи са БОРС-ом и организацијама проистеклим из одбрамбено-отаџбинског рата у општини Билећа релаизовани су многи пројекти од којих је најзначајнији програм стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида за шта је Влада Српске издвојила око два милиона КМ, а кроз овај програм збринуто је 96 породица.

Кроз програм социјалног збрињавања радника који су процесом приватизације, стечаја или ликвидације предузећа остали без посла, у општини Билећа збринуто је око 1.800 радника, за шта је утрошено готово пет милиона КМ, док је кроз пројекте запошљавања од 2007. године запослено 207 лица, за што је утрошено око милион КМ.

"За пројекте обнове стамбених јединица, инфраструктуре, одрживог повратка и алтернативног смјештаја за избјегла и расељена лица од 2006. до 2017. године у Билећи је издвојено више од 420.000 КМ. Изградња 15 стамбених јединица је у току, а завршетак радова планиран је за март 2019. године. Вриједност радова је око 900.000 КМ", објашњавају у Влади Српске.

Влада Републике Српске у Билећи је реализовала и активности подршке привреди, међу којима су подстицај извоза и суфинансирање предузећа за производњу текстила, коже и обуће, те је по том основу од 2006. године издвојено око 1,8 милиона КМ.

"У области пољопривреде на подручју Билеће уложено је око десет милиона КМ, кроз подстицаје за развој пољопривреде и села те пројекте комуналне инфраструктуре, док је у изградњу и реконструкцију магистралних и приступних путева на подручју ове општине од 2006. до 2018. године уложено готово седам милиона КМ", кажу у Влади Српске.

Влада у општини Билећа континуирано улаже и у адаптацију, санацију и опремање амбуланти породичне медицине и набавку медицинске опреме, за шта је издвојено око 1,2 милиона КМ.

У периоду од 2006. до 2018. године, у изградњу, реконструкцију и санацију школа на подручју ове локалне заједнице из средства Развојног програма и из Буџета Републике издвојено је око 210.000 КМ, док је кроз пројекте увођења информационих система у институције основног и средњег образовања, као и за набавку рачунара, издвојено око 360.000 КМ.

Крог програм енергетске ефикасности у Основну школу "Свети Сава" уложено је додатних 700.000 КМ.

"Кроз пројекте из ресора породице, омладине и спорта, изграђено је пет кућа за породице са петоро и више дјеце укупне вриједности 445.000 КМ, док је за изградњу и реконструкцију спортских објеката уложено 378.000 КМ", подаци су Владе Српске.