latinica  ћирилица
14/07/2018 |  10:15 | Аутор: СРНА

Малешевић: Вјеронаука развија позитивне обрасце понашања

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић најавио је да ће од наредне школске године средњошколци у Српској у првом разреду изучавати вјеронауку, а да ће у деветом разреду основне школе, те у трећем и четвртом гимназије учити о дешавањима на овим просторима у периоду од 1990. до 1995. године.
Дане Малешевић - Фото: РТРС
Дане МалешевићФото: РТРС


Малешевић је навео да ће вјеронаука у првом разреду средњих школа бити изучавана по један час недељно, а да ће ученици који се за то не опредијеле учити културу религија у првом и другом, а етику у трећем и четвртом разреду.

Он је рекао за "Еуроблиц" да му није јасно зашто су доношење одлуке о увођењу вјеронауке у средње школе у Српској пратиле велике полемике, те је додао да се јавност није огласила када је тај предмет уведен у средње школе у свим кантонима у Федерацији БиХ /ФБиХ/ и дистрикту Брчко.

Малешевић је навео да не види разлог зашто би неко био против увођења вјеронауке, јер она код ученика развија однос поштовања према породици и друштву, уважавање и толеранцију према људима који другачије размишљају и вјерују.

Он је објаснио да у лекцијама о дешавањима на овим просторима од 1990. до 1995. године, које ће изучавати у деветом разреду основне школе, те у трећем и четвртом разреду гимназије, нема говора мржње нити увреда за друга два конститутивна народа.

"Желимо да ученици знају како је настала Република Српске, колика је жртва уткана у њене темеље и да сви заједно треба да чувамо мир и слободу", рекао је Малешевић.

Говорећи о усклађивању са Србијом садржаја националних предмета српски језик, историја, географија и природа и друштво, Малешевић је напоменуо да је то важно за очување националних вриједности и развијање осјећања за националну припадност.

"Ријеч је о истом народу, који говори истим језиком и дијели исто културно-историјско насљеђе. Овим не угрожавамо права других народа, нити излазимо из оквира Дејтонског мировног споразума", додао је Малешевић.