latinica  ћирилица
14/07/2018 |  10:24 ⇒ 17:52 | Аутор: Независне

Трнинић: Једино Пељешац може угрозити мост на Сави

Ако поново између Хрватске и БиХ избију проблеми у вези с изградњом пељешког моста, изградња моста на Сави код Градишке поново би могла бити у тешкоћама, рекао је Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза Републике Српске.
Неђо Трнинић - Фото: РТРС
Неђо ТрнинићФото: РТРС

У супротном, односно ако проблема не буде, Трнинић очекује да више неће бити одуговлачења те да ће расписивање тендера за извођача радова почети у августу.

"Као што и ви знате, Хрватска је завршила експропријацију земљишта за прилазне путеве. Наш мост уврстили су у своја четири најважнија пројекта. Само да не буде проблема због Пељешца, то је једино због чега мало бринем", рекао је Трнинић.

Исмир Јуско, министар транспорта и комуникација БиХ, каже да је и даље увјерен да ће се мост ускоро почети градити и да је бх. страна заједно с представницима ЕУ и Хрватске учинила све да пројекат коначно почне.

"У циљу убрзања реализације пројекта закључено је да ће се активности припреме тендерског документа наставити паралелно с активностима у вези с издавањем грађевинске дозволе. Тренутно се ради на усуглашавању нацрта документације за набавку грађења те расподјела надлежности и обвеза у припреми јавне набавке за услуге надзора над грађењем предметног пројекта. 'Хрватске цесте' д.о.о. су исходиле измјене и допуне локацијске дозволе моста преко Саве код Градишке, а активности за исхођење грађевинске дозволе иду сукладно временском плану и зацртаном ходограму с претходних састанака. Издавањем грађевинске дозволе, коју издаје надлежно Министарство градитељства и просторног уређења Републике Хрватске, коначно се креће у реализацију пројекта", рекао је Јуско.

Подсјетио је да је ЕУ из Фонда за западни Балкан донирала 6,8 милиона евра, а да је напором бх. стране тај новац сачуван да не буде распоређен у друге земље.

Рекао је да ће Радна група за изградњу моста имати наредни састанак средином мјесеца, а додао је да је и на недавном састанку с Виолетом Булц, европском комесарком за саобраћај, у Сарајеву било говора о том мосту те да је и ЕУ спремна да се с тим започне.

"Лично сам замолио комесарку Булц да у складу са својим могућностима подржи пројекат с посебним акцентом на финансирање градње приступног пута према мосту. Комесарка је дала своју јасну подршку", рекао је Јуско.