latinica  ћирилица
14/07/2018 |  10:34 | Аутор: РТРС

Американци штите тровача Порчу

Због пропуста државног тужилаштва Аустрије, 14 осумњичених за умрежавање, помагање терориста и регрутовање бораца Исламске државе недавно је пуштено на слободу. Сви су били ухапшени пре годину и по, током велике рације тајног назива Операција Јоста. Међутим, Државно тужилаштво у Грацу ни послије 17 мјесеци истраге није подигло оптужнице, мада је то од њих, у више наврата, тражила виша судска инстанца.
Џевад Галијашевић (фото:www.mc.rs) -
Џевад Галијашевић (фото:www.mc.rs)

Према наводима медија, међу ослобођенима су Неџад Балкан из Тутина, познатији као Ебу Мухамед, као и, како се наводи, Аустријанац албанског поријекла Лорен К. (19), који је планирао терористички напад.

Стручњак из области борбе против радикалног исламизма Џевад Галијашевић тврди за "Вести" да ово није инцидент, већ правило по коме аустријске власти, уз амерички благослов, избјегавају да воде истраге о људима који се сумњиче да су у дослуху са исламским терористима, а по правилу је ријеч о исламистима с простора БиХ.

- Аустријске власти су Ебу Мухамеда означиле као екстремног имама који је често виђан са хафизом Мухамедом Фадилом Порчом, имамом самосталног џемата у Бечу, кога је полиција окарактерисала као главног протагонисту вехабизма у Аустрији и БиХ.

Међутим, Порча ипак није био у групи од 14 ухапшених аустријских вехабија и то ни мало случајно јер читав низ догађаја потврђује да Аустрија не спроводи истраге о умешаности својих држављана или акцијама на својој територији. Исто важи и за САД коју која да не занимају безбједносне пријетње исламиста поријеклом из БиХ - тврди Галијашевић.

Да би поткрепио ову тврдњу, наводи активности неформалног лидера вехабијског покрета у Аустрији, Мухамеда Фадила Порче.

- Порча се доводио у везу са финасирањем тероризма преко агенције ТВРА, затим са финансирањем вехабизма у Европи, па покушајем терористичког напада на америчку амбасаду у Бечу 2007, а привођен је и током специјалне полицијске операције Палмира 2015. Међутим, тек ових дана је стављен на листу непожељних селефија аустријске владе - каже Галијашевић и додаје да је сједиште џамата Тевхид које је водио у Бечу и даље на истом мјесту, у Улици Мурлинген гасе 61.

Ко је Неџад Балкан?

Међу ухапшенима, па пуштенима, апострофиран је и Неџад Балкан. Галијашевић каже да је ријеч о најрадикалнијем сљедбенику Ибрахимовог умета и аутор неколико књига, поријеклом из Тутина.

- Прије одласка у Турску, презивали су се Кучевић.

Одатле отац и два стрица долазе у Беч, тако да службе у Аустрији и нису сигурне гдје се родио радикални балкански имам и бивши првак Њемачке у кик боксу, познат као Ебу Мухамед. То наравно озбиљно доводи у питање методологију прогона из земље, али не утиче на забрану проповедања ислама у Аустрији нити спремност владе да заувек затвори његов месџид Сахаб - истиче Галијашевић.

Заташкан напад на амбасаду САД

Галијашевић наводи да ни аустријске ни америчке власти никада озбиљно нису истражиле ни покушај напада на амбасаду САД у Бечу, мада је ухапшен нападач и пронађен руксак пун експлозива којим је требало да изврши ову акцију.

- Одмах је ухапшен Асим Чејвановић, рођен у Брчком, а у близини америчке амбасаде је пронађен руксак са два килограма експлозива који је бацио током потере за њим. Шпекулације о разлозима за овај напад и даље су главна тема у аустријској метрополи, али истрага фактички није даље одмакла од почетне констатације полиције да је ријеч о "психички нестабилној особи".

За безбједносне структуре, како Аустрије, тако и САД, ништа није значило ни то што су у његовом руксаку, сем експлозивне направе сличне гранати, пуњене ексерима, пронађена и књига "Намаз у исламу" чији је издавач управо месџид Тевхид, на чијем је челу неформални лидер вехабијског покрета у Аустрији и на Балкану, Мухамед Порча - наводи Галијашевић.

Извор: www.vesti-online.com