latinica  ћирилица
14/07/2018 |  10:42 ⇒ 13:51 | Аутор: РТРС

Грађани Семберије и Подриња забринути због мигрантске кризе

Информација Полицијске управе Бијељина у којој се наводи да је од 1. до 11. јула пронађено 106 миграната који су на територију Републике Српске илегално ушли из сусједних земаља, озбиљно је забринула грађане Семберије.

Мигранти свакодневно улазе и на подручју Подриња. Гранични појас уз Бијељину, Зворник и Братунац постаје све већи проблем како Граничној полицији тако и мјештанима ових пограничних градова и општина.

У мјесту Табанци недалеко од Зворника свакодневно пролазе мигранти. На питање одакле и како долазе, мјештани одмахују рукама и не желе пред камере. Ана Рикановић једна је од ријетких која је пристала да говори и признала да се плаши.

Пролазили су ми кроз башту, Није ни то битно. Само кажем да се плашим да будем у башти, То су све млади људи, нема старих", рекла је Рикановић

"Ако их хоће Њемачка, нека их авион вози из Турске или Сирије, па нека их ини тамо приме ако хоће. Хоће на западм па нека иду авионом, Питам се колико ће их остати у БиХ", истакао је Недељко Новаковић из села Тршић.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић тврди да град нема смјештајне капацитете за прихват миграната и да је ријеч о проблему који треба хитно рјешавати.

"Сваки дан препливавају. Мало, мало, па Цивилна заштита треба да их превлачи. Чамац им се навуче на сред Дрине, мијењао се и водостај. Онда, ови из Србије што их превлаче побјегну назад, а они остану ту. Проблем је озбиљан". нагласио је Стевановић.

Мигранти из Пакистана, Сирије и Авганистана недавно су се прошетали Бијељином. У Јањи је пронађена група од 29 миграната и предата Канцеларији за странце. Мјештани Јање или не желе да коментаришу или кажу да нису ништа видјели

Предсједник Мјесне заједнице Јања Азем Алетовић признаје да свакодневно долазе у Јању.

"Полиција за сада добро одрађује свој посао. Прикупља их. Свакодневно се појављују овдје мање или веће групе миграната, али ето свакодневно их превозе даље према Бијељини и према миграционим центрима", каже Алетовић.

На удару илегалних миграната налази се и општина Братунац. Није тајна да се суочавамо са крупним проблемом који треба држава да ријеши, категоричан је начелник општине Недељко Млађеновић.

"Дрина је граница. Знамо да је у љетном периоду и мања и топлија и погодна за купање, Већ смо имали један смртни случај топљења једног мигранта гдје је нађен на подручју општине Братунац. Ми имамо негдје око 65 километара границе са Србијом, која је, морамо искрени бити, увијек погодна за прелазак, посебно по оваквом времену", каже Млађеновић. 

Ако се настави са појачаним приливом илегалних миграната у БиХ, цивилизацијске разлике и језичке баријере само су дио проблема са којим ће се БиХ прије или послије суочити. Стручњаци кажу да пријети опасност од појаве нових болести и да ћемо то осјетити тек за неколико година. Да ли ико води рачуна о томе, питање је на које одговор морају дати државне институције.