latinica  ћирилица
14/07/2018 |  11:08 ⇒ 11:43 | Аутор: РТРС

Завичајно удружење Гостовићана организује традиционални збор (ФОТО)

Завичајно удружење Гостовићана организоваће у недјељу традиционални збор поводом Петровдана у Гостовићу код Цркве Светог Оца Николе - Чардак.
Завичајно дружење - позив - Фото: илустрација
Завичајно дружење - позивФото: илустрација

Завичајно удружење Гостовићана, као организација од јавног интереса у свом дјелокругу рада је, између осталог, задужено и за његовање традиције културног и историјског насљеђа у Гостовићу, односно мјесту живљења прије посљедњег рата, саопштено је из овог Удружења.

Удружење је једина организација која се брине о одржавању имовине бивших становника Гостовића, централној цркви и осталим садржајима који представљају етничко благо ранијих становника Гостовића.

Сваке године у прву недјељу по Петровдану организује се збор који посјети велики број људи из разних крајева. Недавно је завршен пројекат изградње надстрешнице код храма Светог Николе у Чардаку, гдје се збор и одржава па ће се овом приликом и освјештати. Збор ће увеличати и присуство његовог високог преосвештенства митрополита дабробосанског, господина Хризостома, као и начелника општина Завидовићи, Модрича, Шамац и Вукосавље.

Митрополит Хризостом (Фото: РТРС)

 Програм традиционалног збора који ће се одржати 15.7.2018. године:

09:30 - Дочек његовог високог преосвештенства, господина Хризостома, митрополита дабробосанског;

10:30 - Света архијерејска литургија;

- Лицитација барјака и икона те опход око цркве;

- Додјела захвалница приложницима цркве;

- Забавни програм.