latinica  ћирилица
15/07/2018 |  12:16 ⇒ 12:50 | Аутор: РТРС

Пелагићево: Породица Андрић више од деценије успјешно води живинарску фарму

Породица Андрић из Орлова Поља у општини Пелагићево, више од деценије, успјешно реализује пројекат породичне живинарске фарме, на којој је обезбијеђена егзистецнија за десет стално запослених и 20 сезонских радника.

Од стартног товног турнуса од двије хиљаде бројлера из 2001. Андрићи данас свака два мјесеца на тржиште пласирају 115 хиљада утовљених пилића.

Пут у успјешну породичну пословно-привредну причу Андрићима из Орлова Поља у Пелагићеву, трасирао је глава породице отац Спасоје. Његовом инцијативом у посао су се укључила и два сина. И заједно су изградили респектабилну фарму, у којој свако има своје задужење.

"Старији син што је у Брчком, он води то све, финансије и папире ми овдје радимо. Гдје год који подстицај има, тако да се може добоити, ми конкуришемо, тражимо и добијемо", рекао је Спасоје Андрић.

Млађи, Спасојев син Предраг, истиче да су предузетничким духом и уз помоћ државе, обебиједили личну егзистенцију. Андрићи кажу да не виде разлог за питање отићи или остати, јер се од рада и код нас може добро живјети.

"Лутали смо ми до 2008. радили смо свашта, бавили се и столаријом, да би онда исте године, када је кренула коперација, односно организована производња, одлучи да се бавимо овим. Видјели смо да се од тог посла може лијепо живјети. Планирамо да се бавимо овим послом. За нас је уносан и добар. Не желим нигдје да идем, остајем овдје да живим", каже Предраг.

Ту си насљедници, који већ помажу и имају своје задатке у послу.

Андрићи годишње на тржиште пласирају 700.000 бројлера односно од 1.600.000 – 700 килограма пилећег меса. Роба се пласира на домаће и европско тржиште, а пласман је обезбијеђен већ за наредних десет година.