latinica  ћирилица
15/07/2018 |  16:43 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Херцеговачки виноградари боре се да сачувају добар род грожђа

Херцеговачки виноградари боре се да сачувају добар род грожђа. Честе прољећне кише и нагле температурне осцилације, захтијевале су сталну заштиту винограда од биљних болести. Квалитет грожђа, осим интензивних радова, зависиће и од временских услови у наредна два мјесеца.

Честа превенција биљних болести, стална борба са коровом и скидање вишка зелене масе са чокота, захтијевали су од виноградара неуобичајено више рада и новца. Третирање лозе хемијским препаратима још траје.

"Врло тешко, јер је било доста кише, влаге, поросица и града. Морало се више пута прскати", рекао је виноградар Велимир Ћук из села Величани.

"Често смо радили заштиту, скраћивали на 7-8 дана. Проблем био интензиван пораст корова и пораст лозе је интензиван", истакао је руководилац виноградарске производње АД "Попово поље" Раденко Илић.

Гроздови појединих сорти почели су мијењати боју већ првих дана јула

"Што није био случај са претходним годинама. То би било око десетог-дванаестог , али, ево, изгледа да ова година, онако, иде бржим кораком", изјавио је инжењер уз Агрофин д.о.о. Бранко Анђелић.

За разлику од претходних, ове године виноградари нису користили системе за наводњавање. Усљед интензивног пораста, скидали су вишак зелене масу и по неколико пута, како би побољшали квалитет грозда. 

"Има парцела гдје смо радили по три пута, сада ће бити и четврти, јер је ова година донијела бујну вегетацију", додао је Анђелић

Берба раних винских сорти, ако је судити по тренутном стању винограда, очекује се већ у другој половини августа. Виноградари су очували добар род, али страхују од нових киша. 

"То за виноградаре не би било добро. Боље би било да је сунце", поручио је Илић.

Процјењује се да би род грожђа, са око петсто хектара требињских винограда, требало да буде око три и по хиљаде тона.