latinica  ћирилица
15/07/2018 |  17:54 ⇒ 16/07/2018 | 09:17 | Аутор: РТРС

Колико је вриједан возни парк Предсједништва БиХ?

На почетку актуелног мандата именовани и изабрани званичници у заједничким институцијама, громогласно су најављивали нове законске и подзаконске акте с циљем смањења растрошности. Крај мандата дочекују с неиспуњеним обећањима и углавном са скупо "зановљеним" возним парком. Предњачи Предсједништво БиХ с најскупљим!

Кабинети три члана располажу возним парком од 36 аутомобила укупне вриједности у тренутку набавке, од 2,7 милиона марака, подаци су из БИРНове /Балканска истраживачка мрежа/ базе службених аутомобила. Набавна вриједност само три аутомобила износи готово 600.000 марака.

На почетку мандата угостили су поглавара Римокатоличке цркве папу Фрању, који се кроз Сарајево возио Форд Фокусом. Одушевљено су "клицали" његовој скромности! Но чим су папу "испратили", скромност су опет "заборавили". И "вратили" се заједничком, скупоцјеном хобију – куповини аутомобила за властите потребе али о туђем, трошку грађана. Баш сва три члана Предсједништва љубитељи су аудија. И то осмице! Масажери у сједиштима, панорамски кров, паркинг сензори....подугачак је списак перверзне опреме! Перверзна и цијена – 200.000 марака или занемарљиво мање. Двије "осмице" купљене су одмах пошто их је папа упозорио на "сензибилност према гладнима и сиромашнима". Но трочлано "сензибилно" Предсједништво транспарентно је понијело неславну титулу "најскупљег возног парка".

"У документима који су они објавили објавили су и набавну вриједност возила. Свако возило прати одређени документ из којег смо ми извукли тај податак", рекао је новинар БИРН-а Семир Мујкић.

"Сензибилно" је Предсједништво бирало Аудије, Пасате, Шкоде Суперб – за себе, чланове породице..! И фамилију ако затреба - "безбједности ради" или чак свадбарских свечаности! За нешто више од три године – купили су девет четвороточкаша. У плану је набавка и десетог, вриједног "мизерних" 100.000 марака.
За чије потребе "транспарентно" не откривају!

"У односу на број возила које сам затекао, ја сам број возила смањио за два и дао свој допринос смањењу тога и очекујем да то можда и неки други ураде", изјавио је члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић.

И у чији год кабинет, ове године пристигао “новајлија“ на четири точка, и чији год се савјетник, секретарица или неки други емисар, њиме буду возали, додатно ће повећати просјечну вриједност у “богатом“ возном парку. А она је већ већа од 76.000 марака! И далеко је изнад вриједности папиног Форд Фокуса.

Ови "наши" очигледно не могу ни Фокусом! Јер, да је другачије, не би још на почетку мандата мијењали Правилник о условима набавке и начину коришћења службених возила у институцијама БиХ. Наиме у јеку јалових обећања о смањењу растрошности, Савјет министара усвојио је спорни правилник! Но чим је ступио на снагу, трочланом Предсједништву засметао је! Висока класа аутомобила набавне вриједности до 130.000 марака није задовољавала њихове истанчане прохтјеве. Обратили су се својим страначким сљедбеницима, министрима. А они шефовима, а шта би друго, већ испунили жељу. И избрисали Предсједништво БиХ из Правилника. Истине ради, лимите нису дуго "трпјели" ни сами министри, водећи парламентарци, судије, тужиоци...

"Сигурно се може возати и пуно јефтинијим возилима и може се повремено користити и јавни превоз", истакао је пројект менаџер ЦЦИ-а Ивица Ћавар.

Но, службени аутомобил, некако је "дражи". И то што новији и што скупљи! Толико “драг“ да је паркинг пред зградом у Улици маршала Тита, постао већ "тијесан"! Ко зна – можда нова паркинг-мјеста пред истом зградом – као “капитални пројекат“, буду дио предизобрних обећања! Јер, ако може "предсједнички тротоар" "предсједничке завјесе с водилицама" који су овај мандат обиљежили, зашто не би могао и капитални "предсједнички" паркинг!?