latinica  ћирилица
16/07/2018 |  10:06 ⇒ 14:55 | Аутор: СРНА

Асфалтирају се прилази царинском терминалу код новоизграђеног моста "Братољуб" (ФОТО)

Предузеће "Зворник-путеви" приводи крају радове на проширењу и изградњи додатних трака уз дионицу регионалног пута Братунац-Скелани у мјесту Побрђе, гдје се гради приступ будућем граничном прелазу и царинском терминалу код новоизграђеног моста "Братољуб".
Асфалтирају се прилази царинском терминалу код новоизграђеног моста "Братољуб - Фото: СРНА
Асфалтирају се прилази царинском терминалу код новоизграђеног моста "БратољубФото: СРНА

 Ових дана асфалтирају се новоизграђене коловозне траке и прилаз до простора предвиђеног за царински терминал код моста који је изградила Србија између Братунца и Љубовије.

Влада Републике Српске обезбиједила је средства за експропријацију земљишта и изградњу приступних путева, док изградњу заједничког терминала и граничног прелаза за БиХ и Србију треба да финансира Управа за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао је раније да је УИО БиХ добила грађевинску дозволу и може приступити расписивању тендера за избор извођача за изградњу граничног прелаза и царинског терминала који ће бити на територији Републике Српске, али заједнички за БиХ и Србију.

Асфалтирају се прилази царинском терминалу код новоизграђеног моста "Братољуб" (Фото: СРНА)

Према ранијем договору, Србија је завршила изградњу моста и приступне путеве са своје стране, Република Српска приводи крају изградњу приступних путева из правца Братунца и остаје да се још изгради плато за царински терминал и гранични прелаз са настрешницом површине 2.000 метара квадратних, што финансира БиХ.

Процијењена вриједност експроприсаног земљишта, радова на изградњи приступних путева и граничног прелаза са свим садржајима је око 7,5 милиона евра.

Након завршетка овог пројекта биће поново успостављен теретни саобраћај између Братунца и Љубовије, који је обустављен прије 10 година због дотрајалости старог моста. Тиме ће знатно бити скраћен пут за превоз робе из унутрашњости БиХ у централну Србију, а тиме и трошкови привредних субјеката који извозе или увозе робу из тих подручја.