latinica  ћирилица
16/07/2018 |  11:38 | Аутор: СРНА

За три године нико није одговарао за напад на Вучића у Сребреници

Три године од напада и покушаја атентата на тадашњег премијера, а сада предсједника Србије Александра Вучића у Поточарима код Сребренице, још нико није одговарао.
Напад на Вучића у Поточарима - Фото: Beta/AP
Напад на Вучића у ПоточаримаФото: Beta/AP

Као и многи случајеви у БиХ, и предмет "Вучић" завршио је нерасвијетљен у некој "фиоци" код истражних и правосудних органа БиХ.

У заједничким институцијама, али и безбједносним и правосудним органима БиХ више нико не помиње то питање, а камоли да се саопшти јавности ко је и према чијем налогу покушао да изврши атентат на премијера сусједне земље који је дошао на комеморацију у Поточаре са искреном намјером да ода почаст невино страдалим жртвама.

Још нико није оптужен, нико није процесуиран, нико од оних који су били задужени за безбједност скупа и личности није смијењен нити поднио оставку.

Иницијатива за смјену директора Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсада Вилића је одбачена.

А, Вилић је 1. јула те 2015. године посјетио Сребреницу и разговарао са тадашњим начелником општине и предсједником Организационог одбора за одржавање комеморације 11. јула у Поточарима Ћамилом Дураковићем о организовању и безбједносним процјенама везаним за тај скуп.

Дураковић је након тог састанка изјавио новинарима да га је као предсједника Организационог одбора директор Вилић обавијестио да се стање безбједности стално прати и да је добро, да нема ништа што би могло изазвати пометњу и да га то чини срећним и задовољним.

Вилић, поштујући правила службе, тада није дао изјаву новинарима, али је потврдио да је Дураковић рекао све што је важно и да се слаже са његовом изјавом.

Вилић је и даље на мјесту директора Дирекције за координацију полицијских тијела од које се очекивало да прикупи доказе и идентификује нападаче на Вучића.

Међутим, намеће се још једно питање у вези са припремом и организовањем комеморације у Поточарима те 2015. године.

Наиме, непосредно пред одржавање комеморације изнад гробних мјеста у горњем дијелу Меморијалног центра изграђена је бетонска трибина и многи су се чудили, а чланови неких бошњачких удружења су изражавали протесте, питајући што ће трибине у гробљу и констатујући да то није игралиште.

Објашњење је дато да је трибина изграђена за смјештај страних државника и дипломата из неисламског свијета који долазе на комеморације, а не учествују у вјерском обреду у објекту "мусала".

Након полагања цвијећа на централно спомен-обиљежје на комеморацији те 2015. године неколико делегација из западних земља кренуло је према тој трибини, а када се према њој упутио Вучић дошло је до напада каменицама, бусењем и груменовима земље са ископаних рака, упаљачима, флашама и другим предметима уз псовке, општу галаму и повике "убиј четника".

Предмети су летјели са свих страна из окупљене масе.

Након те године немуслиманске делегације послије полагања цвијећа напуштају Меморијални центар и нико са трибине не посматра вјерски обред и укоп посмртних остатака.

Да ли је 2015. године та трибина изграђена случајно и са искреном намјером или је у питању било нешто друго? Можда ће једног дана правосуђе БиХ дати одговор!