latinica  ћирилица
16/07/2018 |  15:00 ⇒ 15:38 | Аутор: СРНА

Пријевремени откуп прве емисије обвезница Српске 20. јула

Министарство финансија Републике Српске саопштило је да ће у петак, 20. јула посредством Бањалучке берзе бити извршен пријевремени откуп прве емисије обвезница Српске на домаћем тржишту.
Министарство финансија Републике Српске - Фото: илустрација
Министарство финансија Републике СрпскеФото: илустрација

Одлуку о пријевременом откупу донијела је Влада Српске, имајући у виду повољна економска кретања и ликвидност у буџету Српске.

Из Министарства подсјећају да је прва емисија обвезница Републике Српске јавном понудом извршена посредством Бањалучке берзе 18. новембра 2011. године, укупне номиналне вриједности 120 милиона КМ, уз купонску каматну стопу пет одсто на годишњем нивоу, са седмогодишњим периодом доспијећа.

У саопштењу се додаје да је Република Српска у области управљања дугом прије пет дана извршила отплату свих дуговања по основу краткорочног задуживања, исплативши посљедњу емисију трезорских записа у износу 20 милиона КМ, чиме је 102 милиона КМ дуговања из јануара, сведено на нулу.

"Министарство финансија ће и даље анализирати портфолио дуга и након анализа донијети одлуку о редефинисању дуговања Републике Српске у складу са потребама", наводи се у саопштењу.