latinica  ћирилица
16/07/2018 |  19:28 ⇒ 22:50 | Аутор: СРНА

Додик: Састанак Путина и Трампа важан је и за Балкан

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је први сусрет предсједника Русије и САД Владимира Путина и Доналда Трампа у Финској вема важан за Балкан и да представља озбиљну прилику да се види да је неистинита прича о негативном руском утицају у овом региону.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је истакао да је матрица старе америчке администарације - не Трампове, него неких Западњака, прије свега Британаца, усмјерена на причу о неком руском утицају на Балкану и да је овај састанак прилика да укаже да то заиста не постоји.

- Руси постоје овдје. Они су наши сарадници. Ми то цијенимо. Њихов допринос уважавам као што уважавам нека коректна и поштена настојања западних земаља, али наравно да не уважавам процесе који су били усмјерени против наших националних интереса и Србије и Републике Српске - рекао је Додик за телевизију Хепи.

Он је нагласио да је од посебног значаја то што се са предсједником Русије састаје политичар чији је главни политички мото "Америка на првом мјесту".

Додик је истакао да вјерује да ће доћи до већег степена разумијевања и да ће то релаксирати укупне односе на нивоу Русија-САД.

- Трампова политика да је САД на првом мјесту само нама отвара простора да ми кажемо Републике Српска на првом мјесту, Србија на првом мјесту, српски народ на првом мјесту, јер то је и политика најаче земље на свијету у овом тренутку и да напросто релаксира односе на релацији Русија-САД, а када се то релаксира и овдје ће бити лакше - истакао је Додик.

Предсједник Републике Српске оцијенио је да је церемонија обиљежавања страдања српског народа током операције "Олуја", која је најављена за 4. август у Бачкој Паланци, од посебног значаја за српски народ, јер ако не би било обиљежавања онда би то била "дефинитивна сахрана српског народа на тим просторима".

Он је рекао да Република Српска и Србија од прве године мандата предсједника Србије Александра Вучића заједнички обиљежавају важне историјске датуме и мјеста у историји, а да је један од важних сигурно Дан сјећања на прогон Срба са вијековних огњишта са подручја Републике Српске Крајине.

Додик је рекао да не смије бити заборављено страдање српског народа.

- Забораву је био подложан српски народ у вријеме комунизма, јер му је тако сервирано, и зато смо и дошли у позицију да исто то доживимо у Лици, Кордуну и на многим другим мјестима у БиХ. Веома је важно да то обиљежавамо, да знамо. Ако нема обиљежавања сјећања на страдања, онда би дефинитивно била сахрана српског народа на тим просторима - рекао је Додик.

Говорећи о тврдњи бившег команданта такозване Армије БиХ Насера Орића да у својој изјави није позвао на рат, већ да је то само тумачење српских политичара, Додик је рекао да се Орићева изјава не може другачије тумачити.

Он је истакао је да се Република Српске није уплашила и да је такве изјаве само јачају.