latinica  ћирилица
17/07/2018 |  11:12 ⇒ 12:37 | Аутор: РТРС

Ратари забринути због појаве биљних болести и квалитета жита

Киша, праћена ниским температурама и кратким сунчаним интервалима претходних дана, одразила се на пољопривредне културе. Угрожени су род и квалитет воћа и поврћа, а овакво вријеме погодује и појави биљних болести. Ратари, такође, забринути, јер су обилне падавине прекинуле жетву и утицале на квалитет хљебног жита.

На парадајзу, паприци, краставцу, појавили су се пламењача, црна пјегавост, па љетину на семберским ораницама "убиру" биљне болести. Лоше вријеме прољетос, смањило је приносе, док су биљне болести и инсекти утицали на квалитет.

"Долази до труљења биљке имеђу површине земље и стабла, и она се само пребије и иструне. Много влаге, нема сунца, нема топлине...", каже Споменко Кнежевић из Батковића.

Штету трпе и ратари. Никола Алексић из Голог брда код Бијељине под пшеницом, јечмом и тритикалеом, имао је 5,5 хектара. Завршио је жетву. Приносом од шест тона по хектару је задовољан, али не и квалитетом хљебног жита.

"Ова година каква је била, била је јако тешка за производњу. Четири третмана су ту била, на зелено, заштита од корова и од болести. И оловка каже да је мени на мом имању остало 125 марака по хектару или 12,5 марака чисте зараде по дунуму, што је јако мало", каже Алексић.

Пољопривредни произвођачи морају предузети појачане мјере хемијске заштите, ако желе да сачувају род и квалитет, савјетују агрономи.

"Треба да редовно спроводе заштиту од болести и да поведу рачуна о употреби препарата, како би се испоштовале каренце. А каренца значи вријеме од употребе препарата до периода када је производ безбједан за конзумирање", истиче агроном Гордана Гајић.

Због повећаних трошкова производње, купци страхују да ће цијене поврћа и даље бити високе. Забринути су и воћари семберско-мајевичке регије .

Свакодневне падавине успоравају бербу и угрожавају квалитет воћа. Временски услови погодују само производњи кукуруза, па ратари очекују добре приносе.