latinica  ћирилица
17/07/2018 |  11:30 ⇒ 18:55 | Аутор: РТРС

Сјећање на страдање породице Романов (ФОТО)

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да је данас у Бањалуци полагањем вијенаца на споменик руском цару Николају Другом, поводом 100 година од убиства царске породице Романов, одата почаст историјској улози коју је ова породица имала у развоју односа руског и српског народа.
Обиљежаваље стогодишњице смрти породице Романов - Фото: РТРС
Обиљежаваље стогодишњице смрти породице РомановФото: РТРС

Ђокић, који је са министром рада и борачко-инвалидске заштите Српске Миленком Савановићем положио вијенце у име Владе Српске, напоменуо је да би у наредном периоду требало да буду завршени и припремни радови за освештање темеља руско-српског храма, који ће бити изграћен у част цара Николаја и породице Романов.

"Влада Републике Српске већ је издвојила три милиона КМ у овај пројекат и очекујемо да ће у наредних пар мјесеци бити завршен највећи дио припремних радова за освештење темеља храма", рекао је новинарима Ђокић, који је након полагања вијенаца посјетио мјесто изградње храма.

Он је изразио очекивање да ће том догађају присуствовати званице са високог нивоа Руске Федерације, те да ће то бити још једна потврда повезаности руског и српског народа, као и сарадње које Република Српска има са Русијом.

Ђокић је оцијенио да није чудна склоност народа Републике Српске и Србије ка Русији и руском народу, јер, како је истакао, на главе Срба и православаца никада нису падале руске бомбе.

"Никада на нас нису испаљивани руски меци, те ми ту чињеницу изузетно поштујемо. Из тог разлога смо захвални за све оно што Русија чини да глобални свијет буде правичнији, бољи, напреднији, развијенији и хуманији", рекао је Ђокић.

Он је напоменуо да ће Република Српска увијек бити подршка унапређењу сарадње и односа са Русијом, али и свему ономе што Русија значи на глобалном плану.

Обиљежаваље стогодишњице смрти породице Романов (Фото: РТРС)

Свештеник Миладин Митровић, члан Императорског палестинског православног друштва у одјељењу Бањалука истакао је значај обиљежавања 100 година од трагичне смрти царске руске породице Романов, јер су руски императори, посебно Николај са својом породицом, одиграли кључну улогу у спасавању српског народа током Првог свјетског рата.

"Руски император је у заиста тешком времену за своју земљу ушао у Први свјетски рат да би, прије свега, заштитио српски народ на Балкану. Нажалост, та његова одлука да оде у рат на крају га је коштала власти и мученичке смрти, која се догодила на данашњи дан", рекао је Митровић, који је и старјешина храма Василија Острошког у Бањалуци.

Он је подсјетио да је Императорско православно палестинско друштво било основано 1882. године указом руског императора Александра трећег, који је био отац Николаја Другог.

"Главни циљ и задатак овог друштва је био да његује и очува интерес православних народа и правосланих земаља, нарочито тамо гдје је био угрожен интерес Српске православне цркве, док је данас удружење задужено за хуманитарне, те просвјетитељске и научно-истраживачке активности", рекао је Митровић.

Цар Николај Други и његова породица убијени су 17. јула 1918. године.

Обиљежаваље стогодишњице смрти породице Романов (Фото: РТРС)