latinica  ћирилица
17/07/2018 |  12:38 | Аутор: СРНА

Књижевна награда "Шушњар" Ранку Рисојевићу

Књижевна награда "Шушњар" за ову годину припала је Ранку Рисојевићу за цјелокупно пјесничко, прозно и есејистичко дјело, саопштио је жири за додјелу награда у оквиру Међународних књижевних сусрета "Шушњар 2018", који ће бити одржани у Оштрој Луци.
Ранко Рисојевић (фото:riznicasrpska.ne) -
Ранко Рисојевић (фото:riznicasrpska.ne)

Награда "Шушњар" додјељује се афирмисаном писцу који ствара у духу српске књижевне традиције и језика, његује културно насљеђе и српску духовност, те подстиче племенита и патриотска осјећања.

Рисојевић је један од најзначајнијих савремених писаца српског језика који је успјешно написао више цјеловитих дјела, различитих књижевних врста и жанрова, превођених на најзначајније европске језике, чиме је дао значајан допринос представљању српске књижевности и културе.

Романом "Бескућник" /2017/, Рисојевић је заокружио јединствену трилогију коју чине раније објављени романи "Симана" /2007/ и "Господска улица" /2011/.

У саопштењу се наводи да ће о добитнику награде "Слово Подгрмеча" жири донијети коначну одлуку након новог круга ишчитавања и упоређивања три књиге које су у најужем избору.

Награда "Слово Подгрмеча" додјељује се млађем писцу који ствара на српском језику и у духу српске књижевне традиције, његује културно насљеђе завичаја и развија свијест о српском језику.

У ужи избор за ову књижевну награду за 2018. годину ушла је књига приповједака "Исповијести" Мирослава Кусмука у издању Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Пале /2018/, те збирке пјесама "Ноћни разговори" Данијеле Мрда, у издању Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево /2018/, и "Каже с Ружице" Миљане Орашанин, у издању НИГД "Независне новине" Бањалука /2018/.

Жири за додјелу књижевних награда у оквиру манифестације "Шушњар 2018" чинили су Михајло Орловић, Боро Капетановић и Златко Јурић.

На овогодишњој књижевној манифестацији "Шушњар", која ће бити одржана 1. августа у Оштрој Луци, учествоваће Боро Капетановић, Бећир Вуковић, Вера Хорват, Гојко Мандић, Драгана Крагуљ, Драго Врућинић, Здравко Кецман, Златко Јурић, Михајло Орловић, Наташа Врућинић, Недељко Бабић, Ристо Василевски, Сретен Видаковић, Сретен Вујковић, Жељко Галоња и Живојин Ракочевић.

Као гости "Шушњара 2018" учествоваће и завичајни писци чланови Српског културног друштва "Петар Кочић" из Крања.

Књижевне награде "Шушњар" и "Слово Подгрмеча" додјељују се у оквиру обиљежавања сјећања на 5.500 убијених Срба, Рома и Јевреја у Другом свјетском рату, на Илиндан - 2. августа 1941. године, у селу Крухари у општини Сански Мост.

Организатор Међународних књижевних сусрета "Шушњар" је општина Оштра Лука, а покровитељ овогодишње манифестације је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.