latinica  ћирилица
17/07/2018 |  13:34 ⇒ 17:55 | Аутор: СРНА

ПИО: Велики број захтјева лица која не испуњавају услове

Фонд за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/ Републике Српске позвао је данас лица која не испуњавају услове и не могу остварити личну инвалиднину да не подносе захтјеве за утврђивање тјелесног оштећења, јер тиме директно утичу на ефикасност рјешавања захтјева лица која испуњавају прописане услове.
Фонд ПИО - Фото: РТРС
Фонд ПИОФото: РТРС

"Органи вјештачења Фонда поступају по сваком поднесеном захтјеву за утврђивање тјелесног оштећења, али приоритетно се рјешавају захтјеви лица која, према одлуци Владе, недвосмислено испуњавају услове за остваривање личне инвалиднине", истичу у Фонду.

У саопштењу се наводи да је посљедњих 15 дана забиљежен велики број захтјева лица која не испуњавају прописане услове за остваривање права на личну инвалиднину.

Из Фонда подсјећају да, одлуком Владе Републике Српске, прописани услови за остваривање личне инвалиднине подразумијевају пребивалиште у Српској, зависност од помоћи и његе другог лица приликом задовољавања основних животних
потреба, оштећење или обољење настало у развојном периоду до навршених 18 година живота и тјелесно оштећење од 80 до 100 одсто.

"Истовремено је прописано да личну инвалиднину не могу остварити лица која већ остварују примања по основу инвалидитета стеченог у рату, као и лица која остварују право на смјештај у установу социјалне заштите и право на збрињавање у хранитељску породицу или која су смјештења у другу установу на терет буџетских средстава", наводе из Фонда.

У саопштењу се додаје да, изузетно, личну инвалиднину може остварити лице са психичким поремећајем и обољењем и лице са оштећењем у интелектуалном функционисању, иако им није утврђено тјелесно оштећење, ако испуњавају друге прописане услове.

Исти је случај са лицима која имају потпуни губитак слуха на оба уха више од 95 одсто и лицима са обостраним тешким оштећењем слуха више од 90 одсто, иако нису зависна од помоћи и његе другог лица приликом задовољавања основних животних потреба, ако испуњавају друге прописане услове.