latinica  ћирилица
17/07/2018 |  15:18 ⇒ 17:52 | Аутор: РТРС

Приједор: Због топлог времена појачан рад инспекцијских служби

Порастом температуре, у Приједору је појачан и рад инспекцијских служби које контролишу квалитет прехрамбених производа. Циљ је спријечити евентуалне неправилности и посљедице по здравље грађана.

За сада, у Одсјеку за инспекцијске послове Приједора нису регистроване неисправности, а казне за непоштовање прописа су од 300 до десет хиљада марака.

Приједорска градска инспекцијска служба свакодневно контролуише храну у угоститељским објектима, месницама, посластичарницама и продавницама. Када је ријеч о производњи и промету хране и пића, надлежни инспектори имају много питања.

"Важно је да се испоштују температуре на којима се држи месо и то је то", истиче Сандра Кецман, трговац.

Посластичар Ранко Згоњанин наводи да у љетним мјесецима имају око десет до 15 контрола.

"Продајем бјелину. Кад је топло, продаја иде слабије. Имам расхладну витрину, исправне папире. Не плашим се инспекције", рекла је трговац Нада Бундало.

Храна мора бити уредно декларисана и адекватно складиштена, у роковима трајања. Расхладни уређаји не смију заказати. При високим темперетурама, посебно се контролише продаја сладоледа, колача, брзе хране, меса, млијека и јаја.

У љетном периоду, контроле су пооштрене, а казне за непоштовање прописа изузетно високе.

"За правна лица имамо казне које су од 2.000 до 10.000 марака, ако се одступа од прописа. За физичка лица и одговорна лица у правном лицу од 300 до 1.500 марака и за предузетнике је од 1.000 до 5.000 марака. До данас у Приједору није било неких искакања, санкција, из разлога што сви у пословању са храном знају да је ово период када смо и ми ту више присутни", наводи Наида Стегић, шеф Одсјека за инспекцијске послове Приједор.

Регистровани произвођачи хране апелују на инспекцијске органе да пооштре контроле када је ријеч о нелојалној конкуренцији.

Опреза никада доста, па због тога већина грађана купује код провјерених продавача.