latinica  ћирилица
17/07/2018 |  16:58 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Зашто још није ступила на снагу нова одлука о контроли горива у БиХ?

БиХ још нема нову Одлуку о квалитету течних горива. Иако се о томе прича дуже вријеме и сви су сагласни да ју је неопходно што прије усвојити, за сада, мртво слово на папиру.

Нацрт који је понудио Савјет министара из више разлога није прихватљив ни за Владу, ни за Привредну комору Републике Српске.

Дугачак је списак примједби нафташа из Републике Српске на нацрт Одлуке о квалитету течних горива БиХ. Између осталог у свом допису наводе да би прва провјера квалитета требало да буде када нафта и нафтни деривати дођу на бензинску пумпу.

Такође, сматрају да би трошкове анализе требало да плаћа добављач, али само у случају да буде утврђено да је гориво лошег квалитета. Тврде да је цијена анализе превелика.

Групација предлаже да буду смањени трошкови анализе квалитета течних нафтних горива, које достављају лабораторије. Тренутне цијене анализа нафте и нафтних деривата у лабораторијама су превисоке и стварају привредницима превелико оптерећење у пословању.

Из Савјета министара тврде да су на овој одлуци радили годину дана. Нацрт је прошао и јавну расправу, али још покушавају да ускладе жеље како кажу појединих групација, а да одлука буде квалитетна.

Мирко Шаровић, министар за вањску трговину и економске односе каже да увијек постоје групације, које кажу да не треба да се врши провјера квалитета горива.

Ни за ресорно министарство Републике Српске није прихватљив Нацрт одлуке коју је креирао Савјет министара. Кажу, требало је само уредити постојећу одлуку, а не проширити одређене надлежности.

Драгана Калабић из Министарства енергетике Српске истиче да су се надлежности ипак прошириле и ушле у наделжност.

По свему судећи доношење нове одлуке о квалитету течних горива још ће причекати, иако је један од услова чланство у Свјетској трговинској организацији.

Колико ћемо чекати није познато, али с обзиром да иду избори, па формирање Савјета министара, чини се "ускоро" није прави одговор.