latinica  ћирилица
17/07/2018 |  19:04 ⇒ 18/07/2018 | 10:28 | Аутор: РТРС

Звиздићев удар на национални идентитет и конститутивност Срба

Осим што је протекле седмице на самитима у Софији, Бриселу и Лондону потпуно потиснуо Републику Српску из пројеката вриједних чак 275 милиона евра, предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић "креирао" је нови идентитет Србима у БиХ.

Назвао их је "босанским" Србима! На Звиздићеве "иновације" оштро је реаговала и струка и политика из Српске! Неуставан Звиздићев иступ осуђују и тврде како је на сцени покушај рушења – не само Републике Српске већ и националног идентитета и конститутивности Срба у БиХ. За то вријеме Звиздићеве колеге у Савјету министара – опет ћуте!

Авети прошлости поново васкрсавају у Сарајеву! Као у вријеме османлија или Аустроугарске окупације, када су се угњетачи неуспјешно трудили да на трусном бх. простору створе одговарајућу им нацију! И Денис Звиздић ничим изазван, "дрзнуо" се да Србима с десне стране Дрине "промијени" национални идентитет! И да прецизно "разграничи" територију.

"Срби немају своје двије државе. Босански Срби имају своју државу и она се зове БиХ", рекао је тада Звиздић.

Да ли је сарајевског ревизионисту у покушају и у повоју национално освијештеног, донедавно муслимана, а сада Бошњака Дениса Звиздића "заболио" вишевјековни национални идентитет Срба!? Тек Звиздић баштини идејно наслијеђе аустроугарског окупатора из 19. вијека - Бењамина Калаја. Звиздићева "калајевштина" покушај је разбијања јединства српског народа, јасни унверзитетски професори!

"Питање шта би он хтио да постигне да нама Србима доцира шта ми треба да чинимо, како треба да се осјећамо, какве вриједносне политичке, филозофске, историјске психолошке и сваке друге ставове, морамо да заузимамо. Таква очитовања нису баш у духу добрих односа и побољшања односа у БиХ", истиче Радомир Лукић, декан Правноф факултета Универзитета у Источном Сарајеву. 

Историчар Драга Мастиловић подсјећа да, од Звиздићеве "управе" она Аустроугарска, много јача и организованија, ма колико да се трудила, није успјела да од једног народа, српског, "направи" два или више.

"Наравно да та настојања нису успјела нити ће икада и успјети, јер српски народ и са једне и са друге обале Дрине јесте у ствари један народ", каже Мастиловићева.

Посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ Сташа Кошарац подсјећа на континуиране нападе које из Сарајева пристижу - на Републику Српску и српски народ. Од оца и сина Изетбеговић и духа њихове политике, преко Насера Орића и Шефика Џаферовића, па све до потоњег у плејади – Звиздића.

"Мислим да те увреде јесу производ, рекао бих њиховог настојања да даље буду привржени темељним начелима Исламске декларације. Они покушавају на сваки могући начин да нам ставе ту врсту префикса испред нашег народа из једног простог разлога што желе да и нас доведу у контекст неке босанске нације", казао је Кошарац.

Срби имају јасан идентитет. И историјско трајање као аутохтони народ, што се за неке друге баш и не би могло рећи, подсјећа Звиздића – Петар Ђокић. И нису Срби, већ управо Бошњаци уочи посљедњег пописа, инструисали своје сународнике ко су и шта су.

Подсјећа Ђокић Звиздића и да је обавеза поштовати односе унутар БиХ засноване на Дејтонском споразуму и Србе, као конститутивни народ.

"И као такви желимо да нас поштују и други. И зато и Звиздић и свако други треба да одустане од таквих провокација, па и увреда", поручио је Ђокић.

У научном смислу Звиздићева, а све чешће и сарајевска "диоба" Срба, носи печат кратког даха! Јер умјесто подјела, фузионише Србе још више.