latinica  ћирилица
17/07/2018 |  20:05 | Аутор: СРНА

Железњак: Сепаратни споразум Београда и Приштине води у НАТО протекторат

Захтјеви ЕУ да се потпише сепаратни споразум између Београда и Приштине довешће до територијалног распада Србије на протекторате НАТО и геополитичке катастрофе на Балкану, сматра члан Одбора за међународне односе руске Думе Сергеј Железњак.
Сергеј Железњак (фото: © Sputnik/ Григорий Сысоев) -
Сергеј Железњак (фото: © Sputnik/ Григорий Сысоев)

Он је навео да сепаратни договор са самопроглашеним Косовом, на који спољнополитичка служба ЕУ присиљава власти Србије, има за циљ да документује подјелу Србије на косовско-албански и српски дио, пренио је Спутњик.

- Сљедећи корак биће претварање оба ова дијела у протекторате НАТО - рекао је Железњак у вези са најавом сутрашње нове рунде преговора у Бриселу за постизање такозваног "свеобухватног споразума о нормализацији односа између Београда и Приштине".

Железњак, који је замјеник секретара Генералног савјета Јединствене Русије /Владимира Путина/, сматра да оваквим сепаратним споразумом Србија правно губи могућност да се руководи Резолуцијом 1244 Савјета безбједности УН која гарантује суверенитет и територијални интегритет Србије.

- Уколико се одрекне дијела своје територије, Србија ће изгубити све механизме међународног права који штите територијалну цјеловитост државе - сматра Железњак.

Он је напоменуо да ће послије потписивања и ступања на снагу сепаратног споразума косовски Албанци добити потпуну слободу за сљедеће акције такозване државе Косово, односно да ће такозвано Косово прво завршити формирање својих оружаних снага, а потом по убрзаном поступку ући у НАТО.

Према његовим ријечима, лидери косовских Албанаца истовремено неће одустати од Тиранске платформе "Природне Албаније", коју су 2017. године усвојили високи представници Албаније, самопроглашеног Косова и македонски Албанци.

- Акције усмјерене на признавање Косова представљају конзистентне кораке у реализацији националистичког пројекта "Велике Албаније" - истакао је Железњак.

Он је напоменуо да се сепаратистичка осјећања такође активно појачавају у такозваној Прешевској долини, на југу Србије, гдје су недавно, 14. јула, албански посланици локалних општина усвојили још једну декларацију која захтијева да се албанској заједници обезбиједи "посебан политички статус".

- Не треба заборавити да карта "Велике Албаније" укључује много већи простор јужне Србије - рекао је Железњак.

Он је нагласио да потписивањем сепаратног споразума и одустајање од Косова и Метохије, Србија неће бити у стању да се супротстави албанској експанзији и расту сепаратистичких расположења у преосталим дијеловима земље - Прешевској долини, Рашкој области /Санџаку/ и Војводини.

Железњак је оцијенио да ће се у Србији тако развити ситуација у којој ће грађанима ове земље почети да се намећу позиви да се придружи НАТО како би сачувала своје преостале територије, а многобројни пронатовски пропагандисти једногласно ће убјеђивати грађане Србије да ће само уласком у НАТО спасити народ и државу.