latinica  ћирилица
18/07/2018 |  14:30 | Аутор: СРНА

Сребреница: Након реконструкције бивша пивница ће постати центар за младе

Општина Сребреница је за куповину бивше сребреничке пивнице, која ће након генералне реконструкције започете данас бити савремени мултифункционални центар за омладинске активности, издвојила 180.000 КМ, а још 20.000 КМ обезбиједила је организација "Порт агора" из холандског града Тилбурга.
Сребреница - обнова - Фото: СРНА
Сребреница - обноваФото: СРНА

Група волонтера Међународног форума солидарности "Емаус" данас је започела радове на уклањању оштећеног малтера и избацивању других сувишних материјала и предмета из пивнице.

Општина је, након куповине, зграду уступила локалном Удружењу "Сребреница вејв" на коришћење.

Ово удружење се обавезало и обезбиједило спонзора из Холандије да након чишћења приступи санацији и реконструкцији, односно адаптацији објекта за отварање социо-културног и бизнис центра за младе из ове општине.

У том простору ће бити организоване едукативне активности, културни садржаји, ликовне радионице, књижевне вечери и промоције, дебате и трибине те филмске представе.

Према предрачуну, за обнову, уређење и опремање овог центра потребно је око 600.000 КМ.

Представник удружења "Сребреница вејв" Муамер Ћивић рекао је новинарима да ће радови бити извођени етапно у наредне три године и да ће њихова динамика зависити од прилива средстава.

Ћивић је рекао да је након чишћења и уклањања отпада из објекта циљ да се што прије уреди простор за вјежбање музичара и свлачионица и да се реконструише кров зграде како би била заустављена даља девастација јер постојећи кров прокишњава.