latinica  ћирилица
18/07/2018 |  15:52 ⇒ 15:54 | Аутор: СРНА

Српска и Србија заједно до стабилних јавних финансија

Предсједници Фискалног савјета Републике Српске Миленко Крајишник и Фискалног савета Србије Павле Петровић потписали су данас у Београду меморандум о сарадњи и тај корак оцијенили као веома значајан у успостављању партнерства Српске и Србије у области фискалне политике.
Миленко Крајишник (ФотоDejan Božić / RAS Srbijа) -
Миленко Крајишник (ФотоDejan Božić / RAS Srbijа)

Меморандумом, који је потписан у сједишту Фискалног савета Србије, дефинисан је начин сарадње фискалних савјета као два независна органа Републике Српске и Србије.

Документом је предвиђено да два фискална савјета раде на заједничким пројекцијама макроекономских и фискалних кретања, обуци кадра, јачању капацитета и размјени информација и искустава.

Предсједник Фискалног савјета Републике Српске Миленко Крајишник рекао је за Срну да је Србија земља са којом Српска има најзначајније економске односе и у том смислу постоје многи фактори који су повезани, а односе се на економски и привредни раст, фискалне токове и фискалну стабилност.

- Постоје и заједнички ризици који могу да доведу у питање фискалну стабилност. Због тога је сарадња фискалних савјета Српске и Србије значајна и биће усмјерена на повећање стабилности и ефикасности јавних финансија - навео је Крајишник.

Он очекује да ће Фискални савјет Републике Српске имати значајну подршку Фискалног савета Србије, који има велико искуство, с обзиром на то да успјешно функционише седам година.

- Фискални савет Србије има изграђене капацитете и искуства у дјеловању и био је веома важан фактор у фискалној стабилизацији која је у Србији спроведена у претходних годину-двије. У том смислу очекујемо њихову подршку и са наше стране изражавамо спремност за широку сарадњу - истакао је Крајишник.

Фискални савјет Републике Српске је једна од најмлађих институција у Српској, а Народна скупштина је именовала његове чланове 20. јула 2017. године.