latinica  ћирилица
18/07/2018 |  16:16 ⇒ 19:11 | Аутор: СРНА

Пожари широм Шведске, затражена помоћ ЕУ (ВИДЕО)

Стокхолм је затражио хитну помоћ ЕУ у борби против десетина пожара широм Шведске, који су избили усљед топлотног таласа у нордијском подручју, саопштено је из шведске Цивилне службе за ванредне ситуације.
Пожари у Шведској - Фото: Screenshot
Пожари у ШведскојФото: Screenshot

У саопштењу се наводи да су Шведској послата два ватрогасна авиона из Италије како би помогли у угроженим подручјима у централном дијелу земље, док је Норвешка послала шест хеликоптера.

Шведске власти су саопштиле да је активно 37 пожара и позвале на евакуацију локално становништво које живи у близини подручја захваћених ватром у окрузима Јевлеборг, Јемтланд и Даларна.

Шеф ватрогасног одјељења Цивилне службе за ванредне ситуације Брита Рамберг изјавила је за новинску агенцију ТТ да је пожар у Јамтланду највећи и да се најбрже шири, пренио је АФП.

Власти наводе да је ватра захватила површину од 2.500 хектара и шири се брзином од десет метара у минуту.

За сада нема извјештаја о жртвама.

Из Цивилне службе за ванредне ситуације саопштено је да је служба тражила још авиона од Механизма ЕУ за цивилну заштиту, усљед недостатка капацитета и људства.

Метеоролози су у претходних неколико дана упозоравали на екстремно високу температуру у Шведској, уз напомену да није уобичајено да топлотни талас траје толико.

Рекордна температура изнад 33 степена Целзијусова пријављена је у граду Упсала, сјеверно од Стокхолма, а у остатку земље пријављена је температура изнад 30 степени Целзијусових.

У сусједној Норвешкој пожари су прошле седмице избили на стотину локација на југу земље, од којих је неке изазвао удар грома.