latinica  ћирилица
18/07/2018 |  16:32 ⇒ 20:38 | Аутор: РТРС

Бањалука, уз подземну гаражу, потпуно мијења изглед центра града

Бањалука, град са све више аутомобила, од јесени ће добити нових 612 паркинг мјеста.

Напредују радови на троетажној подземној гаражи, у коју би прва возила требало да буду паркирана до октобра, када је рок за завршетак радова. Уз нову подземну гаражу, центар Бањалуке потпуно мијења изглед.

Као Рускиња са адресом у Бањалуци, Наталија Василевска каже – паркирање је права ноћна мора. Зато јој се нацрт регулационог плана за ужи центар града, којим су предвиђене подземне гараже уз више зеленила, чини као идеално рјешење.

Друга етаже нове подземне гараже приводи се крају. Инвеститор каже да ће рокови бити испоштовани, што значи да ће нових паркинг мјеста бити већ у октобру.

"Направиће се двије упоредне рампе довољне ширине, тако да неће бити никаквих зачепљења и недостатака и све ће бити у функцији. Надамо се да ће Бањалука тиме постати много љепши и бољи град", нагласила је  Василевска.

612 паркинг мјеста колико ће имати ова троетажна подземна гаража требало би да ријеши проблем с којим се Бањалука годинама суочава. Грађане, ипак, највише занима да ли ће и цијена паркирања бити као на другим паркиралиштима у граду.

Ова тема тек ће се наћи на столу инвеститора и Градске управе. Пошто једино Град Бањалука може наплаћивати паркирања, из Одјељења за просторно уређење кажу да ће модел наплате са инвеститором бити договорен до завршетка радова.

Цијена паркирања не би требало да буде мијењана.

"Цијене одређује Скупштина града, а предлаже их Одјељење за саобраћај. Ја не видим ни један разлог зашто би то било различито у односу на остале зоне и градске гараже које имамо", каже Слободан Станаревић, начелник Одјељења за просторно уређење Града Бањалука.

Бањалука, новим паркинг мјестима, рјешава вишегодишњи проблем. То је један од циљева који се жели постићи новим регулационим планом. Значиће и још паркинг мјеста, и више зелених површина, на потезу од Храма Христа Спаситеља, па све до површине изнад нове подземне гараже.