latinica  ћирилица
18/07/2018 |  18:39 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

"Производња у РиТЕ Гацко мора остати стабилна"

Због лошег Закона о јавним набавкама БиХ, у Руднику и Термоелектрани Гацко трпе штету. Производња не смије бити угрожена, закључено је на састанку министра Петра Ђокића и Управе. На руководству је да обезбиједи несметан рад, а на представницима Српске у Сарајеву - да закон мијењају.

Због одлука Канцеларије за разматрање жалби БиХ, која је онемогућила поступак јавне набавке за радове на откривци у руднику, рад рудника и термолектране Гацко може бити доведен у питање. Ово предузеће је, против Канцеларије за жалбе, покренуло и управни спор.

- Уколико се не покрену радови на откривци, производња ће бити обустављена. За сада имамо угља за исвјестан период и уз помоћ Владе мислим да ћемо наћи рјешење - каже Миодраг Шешлија, директор РиТЕ Гацко.

Закључено је да Закон о јавним набавкама БиХ не штити јавни интерес и да мора бити озбиљно "претресен", како би била донесена боља и практична рјешења. Неопходно је и убрзати рад судова, који мјесецима рјешавују спорове, што такође отежава рад предузећа.

- Имамо закон који не штити јавни интерес и због којег су многа предузећа, укључујући и РиТЕ Гацко, оштећена - сматра Петар Ђокић, министар привреде, енергетике и рударства Српске.

Термоелектрана Гацко има још један проблем. Прошле године није планиран капитални ремонт, који је требало да буде урађен ове. Зато постоји одређени ризик, али се очекује да ће редовни ремонт недокнадити дио пропуштеног, а постројење стабилно радити.

- Оцијенили смо да ће термоелектрана до краја ове године стабилно радити, а надамо се да ће се то наставити и у 2019. години - рекао је Ђокић.

Редовни годишњи ремонт постројења термоелектране планиран је за почетак августа, а капитални ремонт наредне године.