latinica  ћирилица
18/07/2018 |  20:06 ⇒ 20:27 | Аутор: Агенције

Трамп: Црногорци постану агресивни и ето свјетског рата! (ВИДЕО)

Предсједник САД у интервју за Фокс њуз говорио је о Црној Гори која је пуноправна чланица НАТО од јуна 2017. године.

Доналд Трамп је послије сусрета са руским колегом Владимиром Путином скептичан према НАТО савезницима, а НАТО налаже свим чланицама да помогну у одбрани осталих кад су нападнуте.

Недуго пошто је црногорског предсједника Мила Ђукановића прошле недјеље, на Самиту НАТО у Бриселу, умјесто да га потапше по рамену, скоро "погодио" лактом у главу, Трамп је довео је у питање колективну одбрану "породице", управо на примјеру најмлађе чланице.

Непосредно послије првог сусрета са Путином, Трамп је сугерисао да не би желио да због спасавања мале земље, каква је Црна Гора, уђе у трећи свјетски рат.

На питање новинара америчке ТВ Фокс зашто би његов син ишао у Црну Гору да је брани од напада, Трамп је одговорио:

- И сам сам поставио то питање. Црна Гора је мала земља са веома снажним народом... То су веома јаки људи. То су веома агресивни људи, могу да постану агресивни, и честитам, ето нам трећи свјетски рат. Али тако је то устројено у НАТО - рекао је Трамп о 29. припадници НАТО, која је прошлог јуна приступила Алијанси.

Иначе, НАТО налаже свим чланицама да помогну у одбрани осталих кад су нападнуте. Трамп је на самиту прошле недјеље потписао саопштење у ком се изричито подржава Члан 5, који је, иначе, покренут само једанпут. Учиниле су то управо САД послије терористичких напада на Њујорк и Вашингтон 11. септембра 2001. године.

Пошто је већ на самиту у Бриселу поручио чланицама да "морају да плате", Трамп је опет поновио да није нова чињеница да је обавеза чланица Алијансе да треба да уплаћују у колективну одбрану.

Паралелно са овим наступом Трампа, делегација Европског парламента, која је била у посјети Подгорици, изразила је задовољство отварањем нових преговарачких поглавља о приступању Црне Горе Европској унији, према којој, иначе, шеф Бијеле куће такође изражава резерве.

На друштвеним мрежама Трампов коментар о Црној Гори је поређен са слоганом из 1939. године којим се непосредно пред Други свејтски рат у дијелу француске јавности изражавало незадовољство политиком тадашње владе, која је била против Хитлерове политике, што је убрзо довело до сукоба са нацистичком Њемачком.