latinica  ћирилица
18/07/2018 |  20:46 ⇒ 21:03 | Аутор: РТРС

Варљиво љето - Ни на море без кишобрана

Док се у Шведској боре са пожарима, изазваним топлотним таласом, код нас љета готово да и није било. Од почетка јуна, температуре су испод просјека за ово доба године. Климатолози кажу да је све посљедица глобалног отопљења.

Овог љета клима нам се клима. Тако је већ први сунчан дан окупио Бањалучане уз обалу Врбаса. Ипак, мало ко се усуди да уђе у хладну ријеку. Има и оних храбријих.

Уживају и кајакаши, и дајакаши. Иако су навикли да на Врбасу проведу цијело љето, ове године спречава их ћудљиво вријеме.

Прошло љето, кад су биле тропске температуре, размишљали смо једино – гдје на купање. Ове године једина дилема је како се обући и хоће ли нам до краја дана требати сунчане наочале или кишобран.

Разлог томе је глобално отопљење, кажу стручњаци. Порасла је температура океана и средоземља, која је донијела топлу зиму, а сада варљиво љето.

"Главни разлог за овако промјенљиво љето је велика количина влаге која стиже са прегријаног Атлантика и Медитерана и тих облака на нашим просторима и стварање малих циклона који дају веће количине падавина, а својим доласком даје јаче вјетрове и имамо проблема са количином падавина", каже Небојша Куштриновић из Комитета за климатске промјене БиХ.

Такво вријеме се, ипак, неће задржати дуго. Сутра, у петак и за викенд очекује нас претежно сунчано, са температуром до 34 степена.

"У недјељу је промјена времена. Биће умјерено облачно, свјежије, киша и грмљавина...Промјенљиво и наредне седмице, највјероватније од сриједе, па период од седам или осам дана вратиће се љетње температуре, биће сунчано", наглашава Драшко Рудан, метеоролог из РХМЗ.

За разлику од прошле године, када је жива у термометру достизала и 42. степен, овогодишње температуре су испод просјека.

Утјешно је да ће нам љето, ипак, стићи и растјерати облаке. Треба га само дочекати.