latinica  ћирилица
19/07/2018 |  10:06 ⇒ 10:06 | Аутор: СРНА

Заев: Све странке за референдум о називу, осим ВМРО-ДПМНЕ

Македонски премијер Зоран Заев изјавио је да су сви лидери парламентарних политичких странака у земљи за организовање референдума за ЕУ и НАТО, осим опозиционог ВМРО-ДПМНЕ.
Зоран Заев (Фото: tvkcn.net) -
Зоран Заев (Фото: tvkcn.net)

Заев је синоћ након проширеног састанка лидера политичких странака рекао да је понашање лидера ВМРО-ДПМНЕ Христијана Мицкоског, који је напустио тај састанак, неозбиљно, неодговорно и увредљиво за све политичке субјекте и грађане Македоније.

"Сви који смо остали на том састанку смо за референдум, а понашање Мицкоског демонстрирано у име ВМРО-ДПМНЕ је неозбиљно, неодговорно и увредљиво за све политичке субјекте и грађане Македоније", нагласио је он.

Заев је рекао да је на састанку, коме су присуствовали представници 11 парламентарних странака, разговарало о референдумском питању "Да ли сте за чланство у ЕУ и НАТО са прихватањем договора са Грчком", преносе македонски медији.

"Референдум треба да буде консултативног карактера, а воља грађана биће коначна за све политичке чиниоце", додао је Заев.

Након јучерашњег четворочасовног састанка лидера парламентарних странака у Клубу посланика у Собрању, данас је на приједлог Мицкоског заказан нови, али њему ће присуствовати лидери четири водеће политичке странке у Македонији, по двије из македонског и албанског политичког корпуса.

До сазивања лидерских састанака у Македонији долази због тога што ВМРО-ДПМНЕ блокира формирање државне изборне комисије која треба да организује референдум на коме би се грађани изјаснили о договору са Грчком о називу Република Сјеверна Македонија.

Лидер ВМРО-ДПМНЕ Мицкоски напустио је синоћ састанак јер, како је рекао, његовој партији није био јасан концепт зашто све парламентарне странке нису заступљене на том састанку.