latinica  ћирилица
19/07/2018 |  10:08 | Аутор: СРНА

Ђурић: Држава ће реаговати одговорно на позив Пацолију

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да ће Београд реаговати достојанствено и одговорно на позив Бошњачког националног вијећа Беџету Пацолију да посјети Нови Пазар као "министар спољних послова Републике Косова".
Марко Ђурић - Фото: РТРС
Марко ЂурићФото: РТРС

"Реаговаћемо супротно од онога што очекују. Очекују да ћемо нервозно да реагујемо, а реаговаћемо озбиљно и одговорно, сачуваћемо достојанство Срба. Нико неће дивљати. Реаговаћемо на начин примјерен држави", рекао је Ђурић за РТС.

Он је истакао да су посљедњи разговори Београда и Приштине у Бриселу били међу најтежима до сада.

"Видите изјаве и нервозу Рамуша Харадинаја и Хашима Тачија, претње ратом и насиљем, огољено иснсистирање на пуном признању независности", рекао је Ђурић.

Он је указао да Срби морају да буду свјесни посљедица евентуалног непостизања договора.

"Ако не би било договора, ствари не би остале какве јесу. Наредне три, четири, пет година бисмо сигурно вратили земљу и регион у сукобе. Не би било мира. Не бисмо могли да осигурамо да дјеца неће опет гинути. Зато нам је та врста договора важна. Увијек има тешког условљавања. Немојте да мислите да можемо да наставимо са економским опоравком, ако не буде рјешења", рекао је Ђурић.

Он је поручио да ни предсједнику Србије Александру Вучићу ни Влади Србије не пада на памет да прихвата нешто што не би задовољило интересе Србије и Срба на Космету.

"Предсједник Вучић неће прихватити признање. Сваки пут пита и понавља питање: Шта можемо да добијемо за Србију, с обзиром на то да немамо готово ништа, 18 година нема ефективне контроле, од најбаналнијих ствари до важних. Ко је убио Оливера Ивановића? Наша полиција не може ни чауре да погледа, морамо да се бавимо обавјештајним радом, али шта год да добијемо биће више од онога што имамо данас", рекао је Ђурић.

Према његовим ријечима, за интересе Србије се не бори само у Бриселу, већ и у разговорима са осталим званичницима - Русима, Американцима, француским предсједником Емануелом Макроном од кога је, како је подсјетио, добијена јавна подршка за постизање компромиса.

"Покуцаћемо на свака врата да покушамо да придобијемо подршку за нашу позицију", поручио је Ђурић.