latinica  ћирилица
19/07/2018 |  11:21 ⇒ 18:56 | Аутор: РТРС

Теслићки борци уз Драгана Марјановића (ФОТО)

Поводом пресуде Суда БиХ Драгану Марјановићу из Теслића, бившем припаднику Војске Републике Српске, којом је осуђен на 17 година затвора због, како се наводи, учешћа у убиству цивила на планини Борје 1992. године, одржана је ванредна Скупштина Борачке организације општине Теслић током које је поручено да Марјановић није крив.

Реаговали су и општински одбори Организације ветерана, бораца и старјешина "Остав" и Старјешина војске Републике Српске који су такође стали уз свог бившег саборца, који је, кажу, и њихов члан.

-Општинска Борачка организација Теслић, као насљедник Теслићких српских бригада има обавезу да заштити углед, част ратни пут Теслићких српских бригада и њихових припадника. Не оправдавамо злочин који се десио на планини Борје и починиоце истог, саосјећамо са породицама жртава, као и са свим другим породицама цивилних жртава рата у БиХ и породицама погинулих бораца Војске Републике Српске, наводи се у саопштењу теслићких борачких организација.

Суд Бих није утврдио да је Марјановић био организатор или извршилац убиства цивила на планини Борје, али је ипак осуђен што је изазвало незадовољство теслићких бораца.

-Видјели сте кроз расправу да је доминирала осуђујућа ријеч код свакога борца када је у питању рад Суда и Тужилаштва БиХ, однос према Србима којима се суди пред тим судом, однос на начин како се квалификује кривично дјело од стране Тужилаштва када су у питању Срби, и низ других чињеница које су данас изнијели борци Теслића, рекао је Станко Станковић предсједник Борачке организације општине Теслић.

Теслић - борци (Фото: РТРС)

Тражимо од Апелационог вијећа Суда БиХ, тврде борачке организације у Теслићу, да се у жалбеном поступку примјени идентичан закон према Драгану Мартјановићу, као и према оптуженим и осуђеним припадницима војно-полицијских формација бошњачког и хрватског народа.

-Да узме у обзир да су припадници Теслићке српске бригаде сазнавши за злочине јединице Миће, њој се оружано супроставилите извршили хапшење њених припадника, а да се Драган Марјановић са јединицом којом је командовао активно укључио у хапшење припадника јединице Миће, а што је потврдио свједок у поступку Веселин Медојебвић који је био један од организатора акције хапшења, каже Никола Јеринић, предсједник Предсједништва Борачке организације општине Теслић.

 Јеринић је додао да Драган Марјановић није злочинац већ жртва починиоца злочина на планини Борја, који су, како каже, својим лажним изјавама оптужили Марјановића, а Суд БиХ прихватио њихове лажне изјаве.

-Да Апелационо вијеће узме у обзир свједочење судије Бранка Перића који је у судском поступку који је водио у Основном суду у Теслићу 1992.године против припадника јединице Миће био тужилац, а који је као свједок у поступку пред Судом БиХ изјавио да се име и презиме Драган Марјановић није помињало у истрази 1992.године, каже Јеринић.

Потпредсједник општинског одбора Организације старјешина Војске Републике Српске Милорад Стојановић сматра да је ово једна у низу „скандалозних“ пресуда Суда БиХ.

- У питању је једна у низу скандалозних пресуда Суда БиХ за ратне злочине. Раде се о нашем човјеку, старјешини Војске Републике Српске, припаднику Теслићке српске бригаде. Суд јеутврдио доказима одбране да није организовао, није наређивао, није пуцао. Стављају му се на терет неке друге ствари да он као активно војно лице, као једино присутно на лицу мјеста, је требао да зна да се тим чином крше правила Женевске конвенције. Стављају му на терет да је он са припадницима теслићке чете војне полиције извршио затрпавање лешева, што се треба третирати као хуман чин, рекао је Стојановић.

Он је додао да злочин не оправдавају и не негирају.

-Злочин се десио на планини Борје средином 1992. Године. У питању је 28 лица несрпске националности, додао је Стојановић.

У Општинском одбору Организације ветерана, старјешине и бораца „Остав“ кажу да их је оваква пресуда изненадила.

-Познавајући чињенице, сматрао сам да ће да буде много мања или ослобађајућа пресуда, каже предсаједник теслићког „Остава“ Саво Бубић.

Борачке организације из теслића надају се да ће у жалбеном поступку Суд БиХ узети у обзир све чињенице и донијети правоснажну ослобађајући пресуду за Драгана Марјановића.