latinica  ћирилица
19/07/2018 |  11:33 | Аутор: СРНА

Дачић: У преговорима у којима нема компромиса, нема ни будућности

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је поводом посљедње рунде дијалога Београда и Приштине у Бриселу да у преговорима у којима нема компромиса нема ни будућности.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

"Ако желимо да идемо на компромис сви заједно треба да стварамо атмосферу за тај компромис, а не за максималистичке циљеве и захтеве", изјавио је Дачић за телевизију "Пинк" и додао да је оно што су говорили и како су се понашали представници Приштине у Бриселу "била представа за косовску јавност".

Према његовим ријечима, оно што је добро јесте то да се дијалог одвија.

Коментаришући наводе полицијских снага самопроглашеног Косова да су им Американци донирали војна возила за наводну борбу против организованог криминала, Дачић је рекао да га ништа не чуди, имајући у виду да су они стари савезници.

"Према Резулуцији 1244 нигде није предвиђено да Косово има војску. Једине предвиђене међународне снаге су КФОР. Уколико се заиста иде у стварање војске, поставља се питање зашто и због чега. И то може значити потенцијално напад на север Косова или неке средине које нису на Косову, тако да оваква врста помоћи из нашег угла није пријатељска и подражавајућа компромисном решењу", истакао је Дачић.

Према његовим ријечима, кључно је да је самопроглашено Косово чедо администрације бившег америчког предсједника Била Клинтона.

"Међутим, САД излазе из уобичајеног клишеа и иду директно држава на државу и у тој ситуацији /амерички председник Доналд/ Трамп нема поверења у НАТО и ЕУ, не верује системима. Међутим, у тој ситуацији видимо да је веома тешко да неко сада разуме да ће ЕУ да води главну реч око неког питања. Неће, уколико се не питају САД", рекао је Дачић.

Он је оцијенио да су САД, Русија, Кина, Њемачка и Велика Британија важни играчи, али не колективно, већ билатерално.

"Брисел љубоморно држи те преговоре које су добили у време /бившег председника Србије Бориса/ Тадића и /бившег министра спољних послова Србије Вука/ Јеремића. Сигурно ће на крају сви морати да дају своје мишљење о томе. Нема ничега што може да се понуди Косову уколико нема компромисног решења. Није Косово само по себи урадило то што је урадило, неко је моћан стајао иза њих. Зато је важно да се то истера до краја", каже Дачић.