latinica  ћирилица
19/07/2018 |  12:23 ⇒ 12:48 | Аутор: СРНА

Нетањаху: Орбан је истински пријатељ Израела

Израелски премијер Бењамин Нетањаху рекао је да је мађарски премијер Виктор Орбан "истински пријатељ Израела".
Бењамин Нетањаху (Фото: screenshot-entebbenews.com) -
Бењамин Нетањаху (Фото: screenshot-entebbenews.com)

Орбан и Нетањаху одржали су данас заједничку конференцију за новинаре, након доласка мађарског премијера у посјету дан раније.

Нетањаху је похвалио Орбана због борбе против антисемитизма и захвалио му због произраелског става Мађарске, пренио је АП.

Са своје стране, мађарски премијер је рекао да Јевреји треба да се осјећају безбједно у вријеме мандата његове владе.

Орбан, који је у узвратној посјети Израелу након што је угостио Нетањахуа у Будимпешти, потврдио је да Мађарска неће толерисати антисемитизам.

"Сви јеврејски грађани у Мађарској су под заштитом Владе. Поносни смо што у Мађарској Јевреји који практикују своје обичаје и традицију могу да се осјећају безбједно", рекао је Орбан.

Он је додао да су блиски израелско-мађарски односи резултат "одличних личних односа" са Нетањахуом.

"Један мађарски патриота и један јеврејски израелски патриота увијек ће наћи нешто заједничко", рекао је Орбан, пренио је Ројтерс.

Најављујући сарадњу "по питању борбе против антисемитизма", Орбан је рекао да је тај феномен у порасту у западној Европи, а у паду у источној Европи и полако поприма облик "реторике против државе Израел".

Нетањаху је додао да он и Орбан "обојица разумију пријетњу радикалног ислама као реалну".

Орбан је рекао да се Европа налази у "кризи миграција и тероризма" те да терористи користе мигрантске руте да дођу до Европе. "Ми морамо да предузмемо мјере против тог феномена", рекао је Орбан.

Орбан је изазвао критике прошле године након што је похвалио Миклоша Хортија, лидера Мађарске у вријеме Другог свјетског рата, који је увео антисемитске законе и сарађивао са нацистима.