latinica  ћирилица
19/07/2018 |  15:37 ⇒ 18:57 | Аутор: РТРС

И. Сарајево: Донација дјечјем одјељењу Матичне библиотеке

Дјечје одјељење Матичне библиотеке Источно Сарајево добило је донацију Завода за уџбенике Србије. Књиге за предшколски узраст и школску лектиру овој библиотеци уручила је народна посланица Данијела Мрда.

Дјечје одјељење Матичне библиотеке у Источном Сарајеву посједује око 6.000 књига, а библиотеку користи око 3.000 малишана.

"Нама је свака донација битна јер ми смо и кроз претходни период упознали наше читаоце да све оно што је вишка и што не користе, могу да донесу у библиотеку како би други могли да читају. Овим смо показали да смо једна отворена установа за сарадњу", каже Наташа Трифковић, директорка Матичне библиотеке Источно Сарајево.

Истичући да библиотеке помажу развијању читалачких навика код најмлађих и очувању у старијим узрастима, али и очувању српског језика и књижевности, оцијењено је да ће и ова донација помоћи остварењу тих вриједности.

"Мислим да је ово један диван начин да најмлађе учимо да читају књигу. Јер доживљена књига кроз странице које дијете листа и онај свијет кроз који га пјесник или писац уведе, никада не може бити на исти начин доживљена, кад листате књигу од корице до корице или кад то урадите на некој онлајн страници како то најчешће данас дјеца кроз информационе технологије раде", рекла је Данијела Мрда, посланик у НСРС.

Наредних дана и другим установама на подручју Сарајевско-романијске регије биће уручена донација Завода за уџбенике Србије.