latinica  ћирилица
19/07/2018 |  16:20 ⇒ 16:43 | Аутор: СРНА

Формирана јединствена база података о злочинима терористичке ОВК

Предсједник Одбора Народне скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је данас да је формирана јединствена база података о свим злочинима терористичке ОВК, те да она није селективна у односу на националну припадност жртава.
Срби убијени на Космету (фото:in4s.net) -
Срби убијени на Космету (фото:in4s.net)

Он је на састанку са помоћником генералног секретара УН за политичка питања Мирославом Јенчом рекао да је цивилизацијско достигнуће сазнати истину о убијеним и несталим лицима током сукоба на Космету и расвијетлити њихову судбину, те да ће радна група прикупљати све чињенице и доказе и достављати их надлежним органима.

Дрецун је нагласио да је Србија опредијељена да се косметски проблем рјешава искључиво мирним путем, али да неће дозволити насиље над српским народом на Космету, као што не прихвата ни формирање било каквих оружаних албанских формација које би могле да буду употребљене против српског народа.

Он је поновио да је за Србију једини важећи међународни документ Резолуција 1244 Савјета безбједности УН, оцијенивши да су садашњи извештаји УН о стању на Косову и Метохију објективнији у односу на ранији период, преноси Спутњик.

Јенча је поздравио добру сарадњу Одбора за КиМ и Канцеларије УН у Београду и захвалио на доприносу Србије раду УН.

Он се занимао за резултат унутрашњег дијалога о Косову и Метохији који је вођен у Србији и поздравио став Београда да се само дијалогом може доћи до одрживог рјешења, чему УН, како је рекао даје своју подршку.