latinica  ћирилица
19/07/2018 |  18:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Крешимир Мацан "жртва" Томпсоновог "државног удара"?

Стручњак за односе с медијима и политичке комуникације Крешимир Мацан више није специјални савјетник премијера Андреја Пленковића за стратешко комуницирање.
Бански двори у Загребу (фото:novilist.hr) -
Бански двори у Загребу (фото:novilist.hr)

У штуром саопштењу хрватске владе наведено је да је Мацан разријешен одлуком премијера на лични захтјев.

Иначе, Мацан се као премијеров савјетник посљедњи пут огласио на дан дочека хрватских фудбалера из Русије.

Њих је у Загребу дочекала маса људи обучена у црвено-бијеле "коцкасте" дресове, али је, према оцјени дијела јавности, појављивање Томпсона који у својим пјесмама велича усташтво, оставило "велику мрљу" на тај, иначе, спектаклуларан дочек.

Мацан је у својим коментарима на твитеру дочек назвао "државним ударом, који није успио", а онда су се многи запитали да ли он то говори као службени премијеров портпарол, у име премијера, владе или у своје лично име.

Твитер је неко вријеме горио од констатација да "назвати Марка Перковића Томпсона "меким усташким државним ударом" је "пуцањ у ногу" , као и питања има ли неко ко ради као посебни савјетник премијера право на лични став и може ли тек тако некога да назове "маргиналном групом", која је покушала да изазове "меки државни удар".

Многи су питали и да ли ће се Влада и Пленковића дистанцирати Мацана.

Можда је данашња владина одлука управо одговор на сва та питања.

Када је Мацан крајем прошле године постављен на то мјесто, таква одлука је изазвала велику пажњу регионалних медија јер је ријеч о стручњаку за медије који је био ангажован у разним владама - од Словеније до Македоније, а 2016. водио је кампању тадашњег лидера ДС Бојана Пајтића.

Био је ангажован у тиму Фрање Туђмана, али и и Ивице Рачана и Иве Јосиповића.