latinica  ћирилица
19/07/2018 |  19:11 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Назире ли се крај хаосу у вези са изборним законодавством?

Да се бошњачко-хрватском хаосу, у вези са изборним законодавством, не назире крај, и да се умјесто рјешења, иде у све већи раздор, потврдила је и данашња сједница федералног Дома народа. Ванредно засједање, на којем је требало да буде разматран приједлог бошњачких странака о изборним јединицама и броју мандата федералног парламента, није ни одржано.

У федералном Дому народа данас потпуно расуло. Умјесто у 13 часова за када је заказана, сједница је након скоро четири пуна часа формално и отказана због недостатка кворума.

Бошњачки делегати одбили су да се појаве на засједању, јер им је засметало то што је замјеник предсједавајуће Драго Пузигаћа из реда српског народа подржао предсједавајућу Лидију Брадару из ХДЗ-а да је ријеч о приједлогу закона који је деструктиван по витални национални интерес конститутивних народа.

Није много требало да Клуб Срба у којем већину, како је познато имају делегати СДП-а, затражи смјену Пузигаће који је из СНСД-а. Па зато ваљда и не чуди то што је управо то најављено из бошњачког клуба који очигледно зна како ће се даље понашати српски.

Из хрватског клуба истичу да овај потез није политички коректан и да ће покушати да заштите Пузигаћу.

Ставови о спорном закону остају исти – за Сарајево рјешење, за Хрвате покушај изигравања пресуде Уставног суда у случају Љубић.

Како ће се даље одвијати ствари требало би да буде јасније сљедеће седмице за када је заказана редовна сједница федералног Дома народа. Да ли ће бити и ванредне остаје да се види.