latinica  ћирилица
19/07/2018 |  20:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Китаровић: Хрвати и Албанци су дословце браћа по оружју

Другог дана званичне посјете Тирани, хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић је, обраћајући се у парламенту, осим куртоазне подршке путу Албаније ка ЕУ, поручила да су Хрвати и Албанци "дословце браћа по оружју", те да су многи Албанци жртвовали свој живот за Хрватску.
Колинда Грабар Китаровић - Фото: РТРС
Колинда Грабар КитаровићФото: РТРС

- Хрватска и Албанија могу заједно пуно тога да учине - рекла је хрватска предсједница, преноси Вечерњи лист.

Навела је и да Хрватска придаје велику важност стабилности, сигурности и просперитету југоисточне Европе и снажно заговара европску перспективу цијелог тог простора.

- Албанија је веома важан партнер, стратешки и политички, и ЕУ је то препознала - навела је Китаровићева.

Осврнувши се на, како се наводи, "трајно и нераздвојно пријатељство" између двије земље и улогу албанске националне мањине у хрватском друштву, рекла је да је Албанија била пријатељ Хрватске када је то њеној земљи било потребно.

Подсјетивши на бројне Албанце који су се борили у рату деведесетих, Грабар Китаровићева је рекла:

- Били смо дословце браћа по оружју, прије него што смо 2009. ушли заједно у НАТО. Многи Албанци су жртвовали своје животе за Хрватску и, вјерујте ми, Хрватска то неће заборавити - рекла је она.

Навела је и да је Хрватска, земља на раскршћу хришћанства и ислама, поморске и континенталне традиције, изврстан примјер суживота, укључивости и интеграције разних култура и религија.

- Албанци су у потпуности интегрисани и цијењени припадници хрватског друштва (...) воле и поштују Хрватску, а истовремено су поносни и домољубни Албанци, сјајан примјер позитивног утицаја на односе наших земаља - рекла је и подсјетила на заједницу Арбанаса код Задра, која тамо постоји од 18. вијека.

Подсјетивши на још неке детаље из историје, она је свој говор у парламенту завршила ријечима: "Нека дуго живи хрватско-албанско пријатељство."